Денят е 9 октомври 1934 г. В Марсилия пристига на официално посещение сръбският крал Александър. Автомобилът се движи сред възторженото множество, когато от тълпата изскача мъж, който вади револвер и прострелва крал Александър. Впоследствие френските власти съобщават, че убиецът е българинът Владо Черноземски.
Кой всъщност е той? Дълги години за този човек не се пишеше и не се знаеше нищо. На практика Владо Черноземски е една от легендарните личности в историята на ВМРО. Известен е още с имената Владо Димитров Черноземски, Владимир Георгиев Черноземски и др. Дълго време никой не знае истинското му име, мястото и годината на раждането му. Всъщност не всички, истината знаят водачите на ВМРО по онова време Тодор Александров и Иван Михайлов. Официалната версия, която дълго време се разпространява, е, че той е от с. Патрик, Щипско.
Полицейските архиви в Царство България обаче разкриват друго.

Зад псевдонима Владо Черноземски всъщност се крие Величко Димитров Керин, роден на 19 октомври 1897 г. в с. Каменица (днес гр. Велинград), Пазарджишко. Истинското му име обаче остава известно само на неговите родители и на ръководителите на ВМРО. За историята той остава Владо Черноземски.

Участва в Първата световна война, като служи в инженерните войски. Става член на ВМРО през 1922 г. Първоначално е в четата на щипския войвода Иван Янев – Бърльо, а по-късно (през 1923-1924 г.) е в четата на Траян Кръстев. Като четник действа в Щипско, Кочанско, Радовишко. Участва в над 20 сражения със сръбската войска и жандармерия. Едно от най-тежките сражения става през 1923 г. при с. Люботен, Щипско, в което сърбите дават 30 души убити и още толкова ранени.

Отличава се като изключително смел боец и превъзходен стрелец

Много често влизал съвсем спокойно в гр. Щип, преоблечен в селски дрехи, за да изпълни някоя поставена му задача. През 1924 г. Тодор Александров го вика в София и оттогава Владо Черноземски е на разположение на ЦК на ВМРО за изпълнение на особено важни задачи. Става особено близък с Иван Михайлов.

След 1928 г. ВМРО и хърватските борци за независимост обединяват усилията си в общата борба срещу великосръбската тирания на Балканите. На 15 юли 1932 г. като инструктор на хърватите заминава Владо Черноземски. От това време са запазени няколко негови снимки с Евгени Кватерник и други хърватски военни ръководители.

Най-голямата обща акция на ВМРО и хърватските революционери е атентатът срещу сръбския крал Александър, извършен в гр. Марсилия на 9 октомври 1934 г. Според първоначалния замисъл Владо Черноземски е само ръководител на бойната група, съставена от хървати, която трябва да извърши атентата. Но след като вижда, че хърватите се колебаят,

Черноземски извършва саможертва, с която ще остане в историята

При пристигането си в Марсилия крал Александър е охраняван от 1500 полицаи и агенти, които са разпръснати сред тълпата. Отделно ескадрон кавалеристи, командвани от полк. Пиоле, охраняват движещия се автомобил. Часът е 16,20.

Куршумите, предназначени за крал Александър, са смъртоносни. Полк. Пиоле успява да нанесе два удара със сабята си върху Владо Черноземски, но въпреки че пада на земята, той продължава да стреля. Хванат от полицията, той е отведен в полицейския участък, където не му е оказана медицинска помощ, а е подложен на разпит и побой.

Малко по-късно Владо Черноземски умира от нанесените му рани и загуба на кръв.
Френските власти не предават тялото на Владо Черноземски на неговите роднини в България, а го погребват в безименен гроб в Марсилските гробища. Може би са се страхували, че той може да стане място за поклонение на всички, които се борят за свободата на Македония. Напразни опасения. Нищо не може да изтрие от историята един велик подвиг и никой не може да възпре нашето преклонение пред духа на Владо Черноземски.

Разказват очевидци на събитието

Шофьорът на кралския автомобил си спомня: “Тълпата викаше и аплодираше. Изведнъж едно лице със силно телосложение и среден ръст се завтече към нас. Той викаше “Да живее кралят!”. В началото помислих, че се отнасяше до някой ентусиазиран гражданин, желаейки да манифестира своята симпатия. Но в тоя момент се появи една ръка, въоръжена с револвер.”

Генерал Жорж, който стои на седалката до краля, довършва разказа: “С револвера манипулираше с такава прецизност и мълниеносна бързина, които ми останаха в паметта, въпреки че моментът беше трагичен.”

Хърватският вестник “Независима хърватска държава” в броя си от 13 октомври 1934 г. по повод смъртта на крал Александър пише: “Падна, защото трябваше да падне. Падна, защото беше злодей, какъвто земята ни по-рано не е познавала...” В. “Хърватски лист” излиза с уводна статия “Хървати, тиранинът е мъртъв”. Свободната европейска и американска преса, без да оправдава убийството на краля, много точно обяснява причините, които са довели до това.

Американският писател Луис Адамик, който в продължение на 10 месеца е обикалял Югославия и познава лично сръбския крал, пише: “За да се отговори напълно на причините, които предизвикаха убийството на крал Александър, трябва да се напише цяла книга... Срещах хървати, чиито мишници бяха обгорени от нажежени въглища в кралските стаи за мъчение. В маларичните села на Македония аз наброих много политически изгнаници, които умираха бавно, осъдени от кралските съдилища... Нямаше свобода на печата и събранията. Книгите се конфискуваха. Писатели и журналисти, които дръзваха да пишат истината относно режима в Белград, биваха затваряни в маларичните села на Македония. И когато пиша това, аз не знам кой е убиецът. Обаче аз вярвам, че той счита себе си за патриот и неговият акт е акт на патриотизъм.”

В. “Ню Йорк Поуст” от 10 октомври 1934 г. пише в уводната си статия: “Убийството на крал Александър не е за учудване. Убийство отвори пътя му към трона, убийство го премахна от него... Той не можеше да се държи на трона с кървавите му методи срещу бунтуващите се македонци, недоволните хървати, републиканците и прочее.”

Американският журналист А. Мърси в обширна статия, поместена във в. “Индианаполис стар”, след като описва много точно и подробно тежкото положение на българския народ в Македония: “Там те затвориха всички български училища и черкви, затваряха македонски интелектуалци, някои прогониха, а други убиха без съд”.

В памет на героя 
Проведоха се "Възпоменателни дни за Владо Черноземски" 2008

Приключиха първите "Възпоменателни дни за Владо Черноземски" в Пазарджик. В рамките на 10 дни активистите на БНС/ГВАРДИЯ организираха различни прояви, сред които раздаване на листовки, разлепване на информационни табла в училищата, мултимедийна лекция и екскурзия до родното място на героя.

Младите патриоти се срещнаха с кмета на община Пазарджик, от когото поискаха една бъдеща улица в града да носи името на Владо Черноземски. Също така се направи предложение да бъде поставена паметна плоча на героя и той да бъде обявен за почетен гражданин на град Пазарджик. Целта беше да се наруши мълчанието в публичното пространство и да се напомни за подвига на Владо Черноземски и неговата личност.

„Възпоменателните дни приключиха, но действията ни в памет на Владо Черноземски продължават. Софийската организация на БНС е поела инициатива да постави паметна плоча на къщата, където е живял героят. За наше изумление обаче желанието ни беше посрещнато с неразбиране от наемателите на  имота” – сподели Асен Кръстев, водач на БНС/ГВАРДИЯ за област Пазарджик. БНС получи категоричен отказ от страна на наемателите на "Хаджидрагановите къщи" – фирма „Мирадор” ЕООД с управител Мирослав Драганов, който не беше чувал за Владо Черноземски.

„Въпреки затрудненията ще продължим усилията си, докато не получим съгласие да поставим плоча, защото това е най-малкото, което можем да направим като признателни потомци” – допълни Боян Расате, водач на БНС/ГВАРДИЯ.

Кметът на район Сердика инж. Тодор Кръстев е уверил националистите, че ще се ангажира лично да издейства разрешение и на дома, където е живял Владо Черноземски, да бъде поставена паметна плоча. „Ще се свържем със собствениците на имота, защото приемам инициативата като лично предизвикателство” – допълни той.