Медийното крило на "Ислямска държава" разпространи кадри от засада на американско-нигерийски патрул през октомври миналата година в западната част на Нигер. Видеото е записано от екшън камера на командос на САЩ. На записа са запечатани най-големите официално признати от Вашингтон военни загуби в Африка от времето на знаменитото "Падане на черния ястреб" в столицата на Сомалия през 1993  година. 

Както се съобщава, в началото на октомври 2017 година ислямистите са убили 4-ма американски "зелени барети", 4-ма нигерийски военни и преводач, двама бойци от армейските специални части на САЩ са ранени. 


Групата в състав от 12 "зелени барети", 30 войници от армията на Нигер е провеждала учебно-тренировъчно патрулиране до границата между Нигер и Мали.  

В хода на патрула отрядът е получил нареждане да провери мястото на възможното местонахождение на лидер на терористите. След като не открил ислямисти в базата им в граничещото с Мали село Тонго Тонго, патрулът тръгнал да се връща, но по пътя попаднал в засада на голяма група бандити. 

Водейки огън с картечници и автомати по терористите от ИДИЛ, войниците на САЩ и Нигер са се опитали да отстъпят под прикритието на своите джипове. Командосите са употребили червени димни гранати, за да влошат видимостта за стрелците на врага. 

По време на сражението смъртоносно ранена е "зелена барета", а двама други са се опитали да се скрият, но неуспяват да избягат на преследващите ги терористи.

Получавайки съобщение за това, че първата група е под обстрел, втората част от отряда веднага се притича на помощ.  

На мястото на сражението били открити няколко "зелени барети", скрили се зад джип и водещи ответен огън по настъпващите джихадисти. 

Също се съобщава, че преди това в хода на кратка престрелка войниците на Нигер са го обърнали на бяг, докато американците до последно не спирали да стрелят с надеждата да успеят да приберат своите ранени. 

По време на боя командирите са искали прикриващ огън от самолети на ВВС на Франция. Пилотите на изтребителите "Мираж" установили връзка, но отказали да открият огън в сложните условия на близкия огневи контакт между сражаващите се страни. Освен това, пилотите са се позовавали на лоша видимост, лоши метеорологични условия и сложния релеф на местността. 

Американски военен дрон долетял до мястото на сражението доста бързо, но не е имал боеприпаси и не е могъл да окаже подкрепа от въздуха на блокираните "барети". 

Едва два часа по-късно на помощ на американците пристигнал хеликоптер с френски командоси. Машината осигурила прикритие от въздуха и позволила на "баретите" да се евакуират. Те обаче не успели да вземат със себе си телата на 4-мата убити бойци на ВС на САЩ. 

По-късно три от четирите тела на убитите били евакуирани от "зелени барети" от друга група, която провеждала операция в съседен район. Четвъртото тяло е било намерено от военни на Нигер два дни след злополучното сражение. 

Източници от Департамента за отбрана на САЩ съобщиха на журналисти, че съдейки по кадрите от дрона, американците са водили сражение с група бандити, наброявала над 50 души. 

Загиналите "зелени барети" от армията на САЩ са сержант Брайън Блек, сержант Джереми Джонсън, сержант Дъстин Райт, сержант Дейвид Джонсън.

Превод и редакция: БЛИЦ