Всеки град на нашата планета е уникален. Някои обаче са толкова необичайни, че е трудно да повярваме, че съществуват, пише obekti.bg.

Например...


Градът, в който не можете да умрете

Лонгийър, Свалбард е едно от най-северните селища в света и място, където официално не можете да умрете. Тук има гробище, но не е използвано от 70 години. Защо? Заради мразовития климат, който предотвратява разлагането на мъртвите тела и ги прави привлекателни за дивите животни. Именно поради тази причина те се транспортират до континентална Норвегия със самолет.

Снимка: Shutterstock


Град в 2 държави

Може и да ви изглежда странно, но градовете, споделяни между 2 държави, са по-често явление, отколкото вероятно си мислите. Това място обаче вероятно е най-необичайното. Бюзинген-ам-Хохрайн (Büsingen am Hochrhein) е немски ексклав в Швейцария. Икономически е част от Швейцария; Административно е част от Германия. Това е единственият германски град със швейцарски франк като основна валута. Има два пощенски кода: швейцарски и немски. Гражданите използват швейцарски и германски телефонни номера. ФК Бюзинген е единственият германски отбор, който играе в швейцарското първенство.


Най-адският град

Мичиган, САЩ е място, където можете буквално да намерите Ада (Hell). Произходът на името е неясен, но жителите на града са щастливи да поддържат своя "дяволски" образ. Туристите нетърпеливо правят снимки с дъски “Добре дошли в ада”, а местният магазин за сувенири продава гаранционни документи за 1 кв. Инч от земя в Ада за 6,66 долара.

Снимка: David Ball - Own work, Attribution, 


Халщат, Китай

Китайците са известни с това, че правят опитни реплики на всичко в света – включително на цели градове. За да имат шанс да пътуват, без да напускат страната, решили да възстановят австрийското село Халщат. Църквата е построена първо, следвана от улици, които изглеждат точно като оригиналните. Впрочем недвижимите имоти в китайския Халщат са по-скъпи, отколкото в австрийския.

Снимка: Shutterstock


Пещерен град

Матмата в южната част на Тунис е град, където много берберски подземни жилища все още са обитавани. През 70-те години тук са построени къщи, но много от тях предпочитат да живеят в традиционните си домове.

Снимка: Guliver / iStock

 

Всеки град на нашата планета е уникален. Някои обаче са толкова необичайни, че е трудно да повярваме, че съществуват.

Например...


Феновете на "Междузвездни войни" ще разпознаят това място като дом на Люк Скайуокър. 

Снимка: Guliver / iStock


Последният свободен град

Слаб сити, Калифорния. Място, населено предимно със скитници, пенсионери и тези, които нямат къде да отидат. Хората тук живеят в ремаркета и импровизирани шамандури без течаща вода, електричество или адреси. Обществените услуги също отсъстват, както и данъците и наемите. Звучи доста неудобно, нали? Всъщност, местните казват, че са наистина доволни. Затова го наричат и “последния свободен град в Америка”.

Снимка: Shutterstock


Shutterstock


Град под един покрив

Градчето Уитиър в Аляска е откъснато от външния свят кътче с население едва 217 души (по статистика от 2014 г.).

Основният достъп до него е през тунела "Антън Андерсън Мемориъл", който минава през планината Мейнард. Разположен на височина 4050 м., той е вторият най-висок пътнически тунел в Северна Америка.


Град под един покрив

Още по-интересно обаче е, че почти всички от жителите на Уитиър живеят в една 14-етажна жилищна сграда (на снимката по-горе). Тя е построена през 1956 г. и в нея има общо 150 двустайни и тристайни апартамента. Нейните обитатели могат да останат вкъщи през целия си живот. За да се избегне сблъсък с екстремните метеорологични условия навън (в Аляска падат 250 сантиметра сняг годишно, а вятърът духа със скорост 60 метра в секунда), в сградата има буквално всичко. В това число поща, полицейски участък, пералня, магазин за хранителни стоки, здравна клиника, а дори и видеотека.

Снимка: Shutterstock

 

Всеки град на нашата планета е уникален. Някои обаче са толкова необичайни, че е трудно да повярваме, че съществуват.

Например...


Най-синият град

Шефшауен е малък град в северната част на Мароко, който има богата история, красиви естествени пейзажи и невероятна атмосфера. Нещо повече - сякаш небето го е изкъпало в синевата си.

Снимка: Shutterstock


В старата му част преливат всички нюанси на синьото, а традицията домовете, оградите, вратите да се боядисват в този цвят била въведена от еврейски бежанци, които вярвали, че колкото по-често гледаш синьо, толкова повече си спомняш за небето и Бог. С времето традицията се превърнала в неотменна черта на старите квартали в града. Да се разходим из тях.

Снимка: Shutterstock


Извънземният град

През 1947 г. НЛО се разби в близост до град Розуел, Ню Мексико. Това, дали е истина, все още е предмет на дебат, но Розуел става всеобщо известен като “Извънземният град”.

Guliver / iStock


Тук се провеждат цели фестивали, посветени на извънземните. Дори местните McDonald’s са украсени с изображения на хуманоиди.

Guliver / iStock


Guliver / iStock

 

Всеки град на нашата планета е уникален. Някои обаче са толкова необичайни, че е трудно да повярваме, че съществуват.

Например...


Град в скалата

Сетенил де лас Бодегас в Испания привлича туристи от цял свят. Може би защото е вграден в огромна базалтова скала.

Guliver / iStock


Има улици, където можете да видите скали, висящи над главите.

Guliver / iStock


Може да изглежда, че те са на път да паднат, но те са там в продължение на векове.

Guliver / iStock