Разбира се, асансьорите са по-удобни, но стълбищата осигуряват прозорец към света, който толкова рядко се вижда от всяка друга гледна точка.

Независимо дали са направени встрани на скала или преминават през водата, като моста Моисей в Южна Холандия, стълбите не само имат функционална роля, но често и естетическа.

От Architectural Digest правят преглед на най-красивите стълбища, които привличат като визия, структура и функционалност.

Ватиканският музей (Рим, Италия)

Старото спирално стълбище на музея на Ватикана е една от най-красивите части на пространството. Известно е като стълбището Bramante, а оригиналът е построен през 1505 г., новото е завършено през 1932 г.

Dongdaemun Design Plaza (Сеул, Южна Корея)

Проектирано от Заха Хадид (в сътрудничество с южнокорейската фирма Samoo), стълбището в дизайнерския комплекс Dongdaemun Design Plaza в Сеул е зашеметяващо представяне на работата на модерните архитекти.

Ha'ikū (Оаху, Хавай)

Ha'ikū Stairway Hike, което също така е известно като Стълби към Рая, е почти 4000 стъпала пътешествие през самия център на планината Оаху Ко'олау.

Магическа планина Тигър и костенурка (Дуисбург, Германия)

Магическа планина Тигър и костенурка не прилича на друго влакче в света, в смисъл че посетителите ходят по цялата структура. Проектиран от немските художници Хайке Мутер и Улрих Гент, това е по-скоро скулптура, отколкото истинско пътуване.

Въпреки това, тези, които отидат и се изкачат, ще бъдат възнаградени с гледка към заобикалящата природа на Дуисбург.

Планината на небесната порта (Zhangjiajie, Китай)

Разположена в рамките на Национален парк Tianmen Mountain в Югоизточен Китай, Планината на небесната порта позволява на посетителите буквално да се разходят из нея. Когато се изкачат на върха на стълбището, посетителите ще бъдат възнаградени с невероятни гледки от двете страни на планината.

 

Чанд Баори (Абханери, Индия)

Построен между 800 и 900 г. пр.н.е., Чанд Баори е една от най-старите и атрактивни забележителности в Северозападна Индия. Структурата е съставена от около 3500 стъпала, които влизат като фуния 100 фута в земята.

Мосес Бридж (Халщерен, Холандия)

Този мост придобива библейски качества, тъй като разделя водите и позволява на посетителите да ходят през ров, без да се намокрят.

Мостът, изграден от водоустойчива дървесина, може да не изглежда много високотехнологичен, но според фирмата, отговорна за проектирането му, височината на водата се контролира от регулируеми язовири от двете страни на рова.

Стълбище в Санторини

Малкият остров е известен с някои от най-спиращите дъха гледки на планетата, както и с белите си сгради, построени на скалистия бряг. Те, разбира се, включват стълбища, които стигат до морето и предлагат невероятни пезажи.

El Peñon de Guatape (близо до Меделин, Колумбия)

Разположен на около 40 мили на изток от Меделин, El Peñon de Guatape е скала с височина 2100 метра, превърната в забележителност в региона. Посетителите могат да стигнат до върха и да се насладят на пейзажа, изкачвайки 600 стъпала до върха.

Вселенската Каскада (близо до Дъмфрис, Шотландия)

Разположена в Шотландия, в рамките на Градината на космическите спекулации, стълбището, известно още като Вселенската Каскада, е толкова хипнотизиращо, колкото и красиво.

Изложена в частната градина, проектирана от Чарлс Дикенс и неговата покойна съпруга Маги, 25-те групи стълби са предназначени да представят начините, по които вселената се развива в продължение на милиарди години.