Френско научно изследване твърди, че тютюнопушенето предпазва от коронавирус. Американски учени обаче стигат до противоположен извод. Кой е прав и какво се знае по въпроса? Така започва анализ на "Дойче Веле" на тема "Никотинът предпазва от коронавирус?".


Пушачите са смятани за рискова група по отношение на инфекциите с коронавирус. При тях болестта протича по-тежко, отколкото при непушачите и по-често завършва със смърт, сочи изследване, публикувано от „Chinese Medical Journal".

Френски учени от Института „Пастьор" обаче твърдят друго. Те предполагат, че е възможно никотиновите лепенки да помагат срещу заразяване с коронавирус. Преди това се появи и още една научна разработка от Верона, Италия, в която се твърдеше, че пушачите не са по-силно застрашени от непушачите.

Французите грешат?
Факт е обаче, че изводите на френските учени се базират върху изследвания на пациенти с COVID-19, от които само много малка част са били пушачи.

Сензация от Ухан: Коронавирусът не заразява пушачите!

При френското проучване са били изследвани 500 пациенти с COVID-19, от които 350 са били хоспитализирани, а 150 са имали слаба симптоматика.

Ръководителят на проекта и професор по вътрешна медицина Захир Амура признава, че само 5% от изследваните пациенти са били пушачи. Това означава, че в проучваната от французите извадка пушачите са били с 80 процента по-малко, отколкото сред цялото население на същата възраст и със същия пол. 

Предположението на френските учени гласи, че никотинът има защитно действие срещу коронавируса. Те смятат, че   никотинът се закрепва за клетъчните рецептори и по този начин възпрепятства прикрепването на коронавируса към тях. Това пречело на вируса да проникне в клетките и да се размножава. В парижката болница „Питие Салпетриер" смятат допълнително да изследват тази хипотеза.

И още едно изследване
В научните среди обаче няма единодушно мнение относно тезата за блокиращата функция на клетъчните рецептори (ACE2). Невролозите Джеймс Олдс и Надин Кабани от Феърфакс в американския щат Вирджиния твърдят в свое проучване, поместено на 18 март в специализираното издание „The FEBS Journal", че никотинът по-скоро стимулира клетъчните рецептори и прави по-лесно проникването на вируси в тях. Именно това обяснявало и по-тежкото протичане на болестта при пушачите според двамата американски учени.

Кой е прав - френските учени или американските? Това ще стане ясно, ако се направят още изследвания. Всички медици обаче са единодушни, че тютюнопушенето крие допълнителни рискове за заразените с коронавирус. Известно е, че вирусът атакува основно белите дробове, а при пушачите те са така или иначе по-силно увредени. С всяка изпушена цигара пушачът приема по 1 до 3 милиграма никотин, а една цигара съдържа около 12 милиграма никотин.