Наред с конфликтите в Близкия изток, поради които много бежанци се стичат в Европа, глобалното затопляне и свързаните с тях проблеми могат да се превърнат в нов източник на миграция, но ЕС все още не е разработил съгласувана политика за борба с тази криза, пише "Поглед инфо", позовавайки се на Foreign Policy.

В този контекст според списанието Брюксел трябва да приеме тази реалност и да се опита да извлече икономически ползи от нея, като помага на мигрантите да се интегрират и допълнително финансира правоприлагащите органи.

През 2015 г., в самото начало на миграционната криза, германският канцлер Ангела Меркел заяви, че въпросите на миграцията и убежището „ще заемат в Европа много повече от темата за Гърция и стабилността на еврото “. 

Четири години по-късно е трудно да не се съглася с тази оценка. През 2016 г. британските граждани гласуваха за напускане на ЕС - отчасти поради страх от миграция. Десният екстремизъм разцъфтя в целия континент, подхранван от ксенофобия. Страховете от ислямисткия тероризъм нарастват.

"Въпреки това, на континента липсва не само съгласувана и всеобхватна хуманна политика в областта на миграцията - проблем, който ще нарасне само през следващите месеци и години, но изглежда, че той не е в състояние да постигне необходимите мерки дори в краткосрочен план." , пише Foreign Policy.

Кадрите, в които хиляди бежанци бягат от IG * в Ирак и Сирия, не могат да бъдат забравени. Огромен брой мигранти използваха услугите на контрабандисти, които ги пускаха на претъпкани кораби на западния бряг на Турция срещу пари. 

С вещите си в торби за боклук и телефоните, с които се придвижваха, бежанците не знаеха дали могат да преживеят пътуването до Гърция - и да не говорим за Европа, където планираха да се установят.

През март 2016 г., след няколко месеца объркване и несигурност, Европейският съюз се обърна към Турция с финансова сделка, която трябваше да задържи бежанците в тази страна и да предотврати незаконното им влизане в Европа. Тази сделка не се хареса твърде много на левицата, която посочи нарушения на закона за миграцията. 

Въпреки това, с рязкото увеличаване на популярността на десни партии в Унгария, Австрия и Франция, мнозина започнаха да смятат, че миграцията представлява заплаха за сигурността и културната идентичност на Европа. Горещият дебат по този въпрос продължава и до днес.

Въпреки неотдавнашното напускане на италианския министър на вътрешните работи Матео Салвини, чиято сурова антиимиграционна политика всъщност блокира бежанците да влязат в страната, строгите граници и ограниченията за интеграция и преселване всъщност не отминаха. 

В публичния дебат левичарите все още призовават за отворени граници, което показва, че мигрантите могат да имат икономическа стойност. В Армения, например, правителството реши да приеме бежанци от арменската диаспора. След период на интеграция подобна политика донесе значителни ползи за бизнеса.

Въпреки това, без значение как експертите спорят за това, реалните хора продължават да страдат. Сегашната ситуация в бежанските лагери в Либия експертите на ООН определиха като „ отвратителна “. 

През 2017 г. председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че ще затвори миграционния път в Централното Средиземноморие, което като цяло означава, че всички онези бежанци, които искат да стигнат до Европа през Либия, са заседнали в лагери без подходящи медицински грижи и хранене. 

Стотици хора, които искаха да стигнат до Европа от лагерите, загинаха в опит да постигнат целта си.

Броят на имигрантите, пристигащи в Гърция обаче, непрекъснато расте. Според последните данни от януари до ноември в Егейско море са преминали 44 хиляди бежанци, което е с около една трета повече в сравнение с 2018 година. 

В резултат на това десетки хиляди хора живеят в гръцки лагери в ужасни условия. Според някои оценки в страната са се натрупали общо 100 хиляди мигранти, които в отвратителни условия чакат приключване на обработването на молбите за убежище.

Освен това през следващите месеци и години Европа може да се сблъска с още повече бежанци. Докато конфликтите в Ирак, Сирия и Йемен не спрат, все по-голям брой хора стигат до заключението, че „ климатичната миграция “ ще доведе до значителен приток на хора от райони, които ще станат неподходящи за живот.

Като се има предвид тази тенденция, ЕС спешно се нуждае от нова съгласувана миграционна политика с оглед на бъдещето, призовава Foreign Policy. Като се вземе предвид многообразието на европейската политическа сцена, разработването му няма да е лесно. Провалът в това начинание обаче ще означава, че още повече хора ще бъдат в ужасни условия.

Разбира се, тук са необходими компромиси. Малко вероятно е целият Европейски съюз да се съгласи да разпредели миграционната тежест между държавите в краткосрочен план. Ето защо ЕС трябва да започне дискусия, която ще засегне четири основни въпроса.

Първо, Германия и Франция, които по-добре посрещнаха бежанците, трябва постепенно да преселват новодошлите от Либия и други страни, като същевременно посочват на своите съседи ползите от този подход, по-специално икономическия растеж, който мигрантите могат да осигурят в дългосрочен план. 

Например, през 2016 г. Международният валутен фонд отбеляза, че Германия може да смекчи рисковете, породени от застаряващото население, ако активно участва в интеграцията на бежанците.

Второ, правителствата на ЕС и националните правителства трябва незабавно да повишат степента на координация между членовете на съюза и международните организации, както и да насочат допълнителни средства към нуждите на националната полиция и ведомства като Интерпол. 

Основните миграционни пътища към Европа са известни, така че ЕС трябва да хвърли допълнителни сили и ресурси, за да потуши контрабандните мрежи, които печелят от миграция. 

Освен това правителствата на ЕС и европейските държави трябва да увеличат финансирането за хуманитарни организации, които помагат да се предотврати сексуалния тормоз.

Трето, неправителствените организации и предприятия трябва да се застъпват за отворени граници. Такива структури виждат ползите от миграцията по отношение на потенциала за растеж и разнообразието. По всяко време бежанците и мигрантите навсякъде носеха със себе си нови таланти и би било неразумно да ги игнорираме.

И накрая, ЕС трябва да превъзмогне популистката реторика в духа, че всички бежанци и мигранти са " крадци " и "изнасилвачи". Според проучване на института Катон за 2018 г. нелегалните имигранти в Тексас са с 50% по-малка вероятност да бъдат осъдени за престъпления, отколкото индианците. 

Отчасти това може да се дължи на факта, че те имат какво да губят. Бежанците и мигрантите ще процъфтяват, ако им се даде възможност да се интегрират и да допринесат за обществото, посочва списанието.

„ Едно време европейци, натъпкани в кораби, отишли в САЩ и Канада, за да избегнат преследване и нетърпимост. Европейските правителства трябва да обмислят своето минало, за да подобрят дългосрочните си политики. В краткосрочен план обаче те трябва да предприемат малки стъпки, за да се подготвят за бъдещето. 

Всъщност за много от онези, които не намериха по-добър живот за себе си и семействата си, вече беше късно “, обобщава Foreign Policy.