Преди ден венецуелският президент Николас Мадуро претърпя опит за покушение, пише vesti.bg. Докато изнася реч на военна церемония, няколко дрона с поставени на тях взривни вещества бяха детонирани близо до него. Пострадаха седем войници.

Историята помни немалко атаки над световни лидери, но в днешното видео ще ви разкажем за едни от най-паметните неуспешни нападения.

През 2011 г. бившият френски президент Никола Саркози е на посещение в град Бра.

От огромната тълпа излиза мъж, който го хваща за рамото и се опитва да го издърпа извън загражденията. Охраната на Саркози реагира на секундата и неутрализира нападателя. Въпреки това не са били повдигнати обвинения срещу мъжа, но случаят повдигна въпроса: има ли пропуски в защитата.

Джордж Буш става жертва на опит за нападение през 2008 г.

В Багдад иракски журналист хвърля двете си обувки по бившия американски президент. След това 29-годишният мъж извиква: "Това е целувка за сбогом, куче. Това е от вдовиците, сираците и всички онези хора, които бяха убити в Ирак!".

Джордж Буш

Това е последното посещение на Буш в Ирак преди да сдаде поста на вече избрания за нов президент на САЩ Барак Обама.

Осъждат журналиста на три години затвор, но след обжалване смекчават присъдата на една година. Заради добро поведение, той излиза на свобода на 11 септември 2009 г.

В Италия Силвио Берлускони е със счупен нос и зъби след нападение.

През декември 2009 г. 40-годишен мъж атакува премиера с метална миниатюра на Миланската скала, докато той раздава автографи след среща с привърженици на своята партия.

Местните медии съобщават, че нападателят е с психично заболяване и бил лекуван цели 10 години. Той е обвинен в тежко преднамерено нараняване.

 

Едно от най-сериозните нападения е атентатът срещу папа Йоан Павел II през 1981 г.

Мястото е площад "Св.Петър" във Ватикана. На 13 май Мехмет Али Агджа от Турция успява да простреля папата четири пъти. Папата претърпява загуба на голямо количество кръв, но според него света Богородица го спасява, той оцелява и се възстановява от покушението.

Агджа е задържан незабавно и по-късно осъден на доживотен затвор от италианския съд. По молба на папата той е помилван от италианския президент Карло Чампи (Carlo Azeglio Ciampi) през юни 2000 г., но е репатриран в турски затвор, където да лежи за извършеното от него убийство на турски журналист, за което е осъден в родината си, впоследствие е освободен.

Тези примери, както и последният от Венецуела, показват само, че никой не е защитен.