Това може би е най-добрата дялова инвестиция за всички времена.

През 1995 г. Джаки и Майк Безос инвестират 245 573 долара в новото начинание на сина им – онлайн магазин за книги, наречен Amazon, става ясно от проспекта на компанията, изготвен две години по-късно, с което тя се листва на борсата.

Това бе голям залог, споделя Майк Безос, който е втори баща на основателя на компанията Джеф Безос.

„Бих искал да знаете колко рисковано е това", казва синът на родителите си, „защото искам да идвам на вечеря на Деня на благотворителността и да не сте ми сърдити.“

Едно публично предлагане, три сплита и малко над 20 г. по-късно, вложението вече се оценява на близо 30 млрд. долара. Това би направило родителите на Безос по-богати от Пол Алън, който в момента заема 30-а позиция в класацията на Bloomberg.

Проблемът е, че не знаем каква част от акциите си родителите все още не са продали, тъй като последните публични данни са от 1999 г.

През годините те даряват доста от акциите си на благотворително организации, свързани със семейството, което ни навежда на мисълта, че все още разполагат с дял от Amazon.

Между 2001 и 2016 г. те даряват 595 027 акции на Bezos Family Foundation, сочат данни на GuideStar - компания, която следи дейността на организациите с нестопанска цел.


Само за 2016 г. двамата възрастни са дарили нови 25 000 акции, които по това време се оценяват на 20 млн. долара. Организацията им се фокусира върху образованието при младите хора.

В случай че това са всичките дарени акции от семейство Безос, то те разполагат с 16.6 млн. акции, или 3.4% от компанията, което би ги направило втория най-голям собственик, след сина им.

Вложението им през 1995 г. до днес обаче се е повишило с 12 млн. процента, което наистина е внушително. Дори и инвестицията от 20 млн. долара, която SoftBank прави в Alibaba през 2000 г., им носи в пъти по-малко (720 000%) доходност.

„Ние сме късметлии и с факта, че живяхме в чужбина, успяхме да спестим малко пари, които да инвестираме“, споделя Майк Безос, който е кубински имигрант. „Останалото е история“, допълва той.

Той купува 582 528 акции през февруари 1995 г., а пет месеца по-късно Джаки Безос придобива 847 716 акции.

Фамилия Безос притежаваше акциите си в края на миналия век чрез четири отделни тръста. The Jacklyn Gise Bezos 1996 Revocable Trust бе с 8.9 млн. акции,  Miguel A. Bezos 1996 Revocable Trust притежаваше 4.8 млн. акции, докато Bezos Family Trust и Bezos Generation Skipping Trust разполагаха с респективно 2.9 млн. акции и 675 000 акции.

След продажбите, както и даренията си, Джаки и Майк може би все още притежават акции на стойност 10 млрд. долара, смята анализатор от екипа на Bloomberg, изготвящ индекса на милиардерите, вкллючващ 500-те най-богати хора в света.

Именно Джеф Безос днес е номер 1 в тази класация със 147 млрд. долара, като освен това е и единственият с богатство за над 100 милиарда.

Данни от 1996 г. сочат, че и Марк и Кристина, съответно брат и сестра на Джеф Безос, също са закупили акции. Тяхното състояние днес би се оценявало на 640 млн. долара за всеки от тях, при положение че не са продавали от вложението си.

От фондацията на Безос, както и от Amazon не отговарят на молбата на авторите на статията за коментар.

Apple/Google/Amazon

Amazon, Alphabet и Apple са компаниите, които най-често се споменават в съревнованието за първата, която ще достигне оценка от 1 трилион долара, а това може да създаде и доста технологични милиардери.

Защо ли? Дяловете на семейството на Безос не са известни на широката общественост, защото само лица на ръководни постове в съответните компании, както и инвеститори с дял от над 5%, са задължени да оповестяват притежаваните акции.

В случая с Apple, това означава, че всеки, който притежава 46.7 млрд. долара, трябва да оповести собствеността си.

Съоснователят на Apple Стив Уозняк притежаваше дял от 7.9% през 1980 г., който обаче намалява през годините, тъй като той продава на ниски цени притежаваните си опции, основно на служители от компанията, както и дарява акции на други, за които смята, че заслужават повече.

Преди време той посочи, че е дарил акции на поне 80 служители, „за да могат да си купят къщи“.

Днес неговият дял в компанията остана неясен, но е известно, че се оценява на стотици милиони долари, но не и милиарди.

Именно споменатият по-горе Джеф Безос е един от ранните инвеститори в... Google. Той влага 250 000 долара през 1998 г., според New Yorker. Делът му след публичното предлагане вече струва 280 млн. долара, а днес се оценява на 8 млрд. долара. Но това, при условие че той не се е разделил с него.

Дори и това вложение обаче бледнее пред доходността, постигната от ридителите му, които наистина са ударили джакпота, подкрепяйки момчето си.