В края на април руските власти съобщиха за пожар в обект на Министерството на отбраната, намиращ се в Белгородска област, близо до украинската граница. Един човек е бил леко ранен при инцидента, написа областният управител Вячеслав Гладков в „Телеграм“, цитирана от "Дойче Веле".

В област Курск, също в близост до украинската граница, е пропаднала част от железопътна линия. "Това е саботаж", написа областният управител Роман Старовойт в Туитър. Той каза, че е започнало разследване. Руският железопътен транспорт играе важна роля във военната логистика.

Тежки пожари избухнаха и в две руски петролни бази в близост до границата с Украйна. Огънят е обхванал резервоари в град Брянск, който се намира на по-малко от 150 км. от границата, съобщи местната агенция за гражданска отбрана. Засегнати са били петролно депо за граждански цели и петролно депо във военна зона.

Видеоклипове в интернет показаха силни пламъци, а руските медии не съобщиха какви са причините за случилото се. Складовете се намират в близост до тръбопровода "Дружба", по който руският петрол стига и до Германия.

Има ли връзка между инцидентите?

Украйна не коментира тези случаи. Въпреки това през последните седмици се увеличиха подобни инциденти на руска територия, които биха могли да са резултат от евентуален саботаж. Русия на няколко пъти обвини украинските въоръжени сили, че организират атаки на руска територия.

Известен е например случай на прекъсната железопътна линия в района на Брянск. А докато траеше руската окупация на покрайнините на Киев, бяха саботирани железопътни линии в Беларус, които са част от логистичната верига за доставки на руските войски.

През април Русия обвини именно Украйна за пожара в петролната база в Белгород. Москва тогава обяви и това, че два украински хеликоптера са изстреляли ракети по базата. Украйна отрече.

Тайните служби на Украйна?

Кой стои зад мистериозните удари не е съвсем ясно.  Станислав Кибалник от харковската платформа assembly.org.ua предполага, че поне в професионално изпълнените атаки на руска земя навярно са замесени и украинските тайни служби. От украинска страна подобно признание няма.

Интересно е, че на платформата avtonom.org. руски анархисти обявяват солидарност с украинските си съмишленици и изказват подкрепа за Украйна. Те съвместно отхвърляли „този империалистически акт на агресия срещу един народ“. Като антиавторитарни сили те се били включили в съпротивата срещу войната.

На същата платформа по-нататък се заявява следното: „Русия е отговорна за тази война. Русия се опитва да установи своя хегемония в региона. Ако истинските причини за войната се криеха в неутралния статут на Украйна или в източното разширяване на НАТО, войната отдавна щеше да е приключила или изобщо нямаше да е започнала“.

Страхове в Русия

Хората в Русия се страхуват от нови атаки. Рускиня разказва пред вестник „Тагесцайтунг“, че тя и нейните служители в една туристическа агенция в Москва се опасяват, че военните действия биха могли да се пренесат и в руската столица.

„Всеки път, когато видя ниско летящ самолет или чуя някой силен трясък, се сепвам, защото си мисля, че войната е дошла и до нас“, казва тя и добавя: „Рано или късно украинците и нас ще ни вдигнат по тревога“.