Леонардо да Винчи е изчислил кога ще настъпи краят на света. Това твърди изследователката Сабрина Сфорца Галиция от Ватикана. Тя е от хората, които силно вярват, че Леонардо наистина ни е оставил таен код към някои от тайните, до които е достигнал или които е узнал от посветени. Този код е закодиран в произведенията му - картини, скици, научни трудове и размисли, твърди г-ца Сфорца Галиция, пише в. "Астро Телеграф".

Тя години наред проучва шифрите на Леонардо в картините му. "Наистина има код на Да Винчи, макар и доста по-различен, отколкото пише Дан Браун в популярния си роман "Шифърът на Леонардо", отсича изследователката.

Сабрина прави обстойни проучвания на "Тайната вечеря". Стенописът е нарисуван в черквата "Санта Мария деле Грацие" в Милано. Леонардо заедно с учениците си го прави от 1495 до 1498 г.  Размерите му са 4,60 на 8,80 метра. Сфорца Галиция изследва и гоблена, който шият за френския крал Луи XIII по стенописа на Леонардо. Смята се, че за гоблена са използвани оригинални скици, които Да Винчи прави за фреската. Използвайки сложни алгоритми и правейки компютърни модели, изследователката изчислява, че в "Тайната вечеря" художникът енциклопедист е засекретил послание за края на света. Според нея шифърът на Леонардо наистина съществува и той е именно за края на света, а не за това дали Христос се оженил за Мария Магдалена и от връзката им дали се е родило дете.

Разбирайки древни и средновековни кодове, Сабрина Сфорца Галиция смята, че е разбрала какво е посланието на Леонардо в "Тайната вечеря". Според твърденията на изследователката, в картината за последното ядене на Христос с учениците му е закодирано откровение за апокалипсиса. Той ще бъде под формата на тотален потоп. Стартът му ще бъде на 21 март 4006 г., а финалът му ще е на 1 ноември същата година. Така Леонардо да Винчи ни е оставил послание, че краят на света ще е през 4006 г., убедена е Сабрина.

"Да Винчи е бил изключителен ренесансов учен и човек на вярата, който е живял в трудни времена. В творчеството си той е засекретил послания за тайното знание, в което е бил посветен и за откритията си, за да не бъде атакуван от многобройните си недоброжелатели. За жалост, голяма част от неговите творби са изгубени, но ние сме длъжни да предадем посланията му от творбите му, които са налични", казва Сабрина.