Мнозина заклеймиха през април султана на Бруней Хасан Болкия заради приемането на нови закони, според които хомосексуализмът се наказва със смърт, като част от опитите му за налагане в страната на ислямския закон Шериат.

След огромния отпор от страна на знаменитости и правителства на западни държави, султанът се отказа от намерението си по-рано този месец и обеща наказанията съгласно закона да не се прилагат. Бруней обаче ще запази закона като част от наказателния кодекс, обяви султанът.

Преди да стане привърженик на най-строгата форма на исляма, 72-годишният султан беше известен с разточителния си, либерален и западен начин на живот.

Преди време той бе най-богатият човек в света, като състоянието му достигна 40 млрд. долара. Известен с това, че се състезава с Ferrari-та из столицата на Бруней нощем, построи си дворец с 1 788 стаи и харчи по 20 000 долара за пострижка.

Ето как изглежда естравагантния и невероятен живот на султана на Бруней:

Болкия е роден на 15 юли 1946 г. и е син на султан Омар Али Сайфудиен Трети.

Султан Омар Омар Али Сайфудиен имал 10 деца от няколко съпруги – шест дъщери и четирима синове, но избира Болкия да го наследи още от ранна възраст.

Бъдещият султан не попада много в светлината на прожекторите като тийнейджър. Той първоначално се обучава у дома, а след това е изпратен в престижно учебно заведение в Малайзия.През 1965 г., след като завършва училище, Болкия се жени за своята братовчедка Пенгриан Анак Салеха в уреден брак. Той е на 19 г. 

Те имат двама синове и четири дъщери. Болкия има и четири други деца от своите две други съпруги.

Болкия е 29-ият султан на Бруней от същото семейство, което е известно с това, че членовете му сключват бракове помежду си.

През 1967 г. Болкия пътува до Англия за обучение в британската Кралска военна академия Сандхърст. Докато е там, баща му абдикира и така той е обявен за новия султан. Той се възкачва на трона при завръщането си през 1968 г.

Въпреки че се жени и става лидер на нация, Болкия не позволява това да му попречи да се наслаждава на живота. Не след дълго е известен по целия свят с това как харчи милиардите си.

Заедно с брат си принц Джефри той пръска сериозни суми в казина в Лондон и купува луксозни автомобили, яхти и хотели.

Джефри бил известен с широките си пръсти и се смята, че е оказвал лошо влияние върху новия султан.

Болкия поръчва собствена зоолигческа градина с 30 бенгалски тигъра. Султанът забавлява световните лидери, които посещават Бруней, с представленията си в зоологическата градина.

В нея има най-различни животински видове, в това число соколи, фламинго и какаду, които могат да играят баскетбол, да карат велосипед, да пеят, да говорят и да имитират други животни.

Болкия също така наема голф легендата Джак Никлаус да проектира голф игрище за него в един от хотелите му.

С напредването на възрастта обаче Болкия започва да приема ролята на държавен глава по-сериозно и се налага да се справя с неутолимия апетит към лукс на своя брат Джефри.

Джефри, който заемаше поста финансов министър през по-голяма част от 80-те и 90-те години, харчи десетки милиарди долари държавни пари за още по-луксозен начин на живот и от брат си.

Той е уволнен от султана през 1997 г. и е обвинен в присвояването на 16 млрд. долара.

Яхтата му и няколко моторници са конфискувани, а останалите му активи са разпродадени на търг през 2001 г. Според CNN за продажбата на 10 000 артикула са били необходими 6 дни.
 Междувременно през 1981 г. Болкия се жени отново за стюардесата Мариам. Двамата са семейство до 2003 г.

През 1984 г. Бруней получава формална независимост от Великобритания, а Болкия искал да отбележи събитието по специален начин.

За да го отпразнува, той възлага строителството на струващ 600 млн. долара палат, известен като "Истана Нурул Иман." Дворецът разполага с гараж с място за 800 коли.

Дворецът с 1 778 стаи е построен на площ от 50 акра. Той е обявен за най-големия в света от Гинес и разполага с 57 бани и огромна тронна зала.

През годините султанът често е замесван в скандали, свързани с разточителния начин на живот на своя брат. През 80-те и 90-те години се твърди, че принц Джефри имал харем с 40 млади жени.

През 1998 г. бившата Мис САЩ Шанън Маркетич опитва да съди Болкия и Джефри. Тя твърди, че била принудена да прекара месец в харема в нечовешки условия.

Според CNN, двамата братя отричат обвиненията, а Болкия заявява, че никога не е виждал Маркетич.

Делото е прекратено, след като съдилищата "предоставят на братята имунитет срещу съдебни действия, благодарения на общия им статут на държавен глава на чужда страна," според CNN.

Султанът на Бруней вероятно е най-известен със страстта си към скъпите автомобили.

Болкия има 500 автомобила Rolls-Royce, както и обща колекция от над 5 000 коли с принц Джефри. Като по-млади двамата се състезавали нощем с Ferrari-та по улиците на столицата на Бруней.

Смята се, че през 90-те години семейството на султана купувало близо половината от автомобилите Rolls-Royce, продавани по света.

Той има рекорд на Гинес от 2011 г. за най-голяма колекция автомобили Rolls Royce.

Болкия притежава още много автомобили, като общата им стойност е 4 млрд. долара, в това число и 500-те коли Rolls-Royce.

В колекция има Lamborghini Murcielago LP640, Bentley Continental R, Ferrari Mythos, Ferrari 456 GT, единственият Mercedes-Benz CLK-GTR с десен волан в света и пет автомобила McLaren F1.

Позлатеният сватбен Rolls-Royce на султана е уникален, тъй като е кабриолет и има платформа за човека, който държи чадър над султана.

През февруари 1997 г. Болкия става финансов министър на Бруней, след като уволнява принц Джефри за присвояване на държавни средства.

Благодарение на огромните петролни резерви на Бруней, Болкия е най-богатият човек в света от средата на 80-те и през част от 90-те. Короната му в класацията на милиардерите е отнета от основателя на Microsoft Бил Гейтс в края на 90-те.

Болкия се развежда с втората си жена през 2003 г. и побеснява, когато се появява информация, че тя била излъгана с 2.7 млн. долара от врачка.

През 2005 г. султанът се жени за третата си съпруга - малайзийската телевизионна водеща Азриназ Мазхар Хаким. Тогава тя е с 33 години по-млада от него. Разводът е през 2010 г.

Болкия не губи усещането си за лукс, дори и с напредването на годините. Той все още често харчи по 20 000 долара за подстрижка.Според The Times, Болкия транспортира любимия си фризьор от Лондон, който работи в хотел Дорчестър.

"Той посещава Бруней редовно, понякога веднъж на 3 или 4 седмици. Султанът плаща, за да лети в първа класа, което му струва около 12 000 долара."

След пострижката фризьорът получава плик с хиляди долари, според The Times.

Султанът също така си купува собствен Boeing 747.

Той струва най-малко 400 млн. долара и е оборудван допълнително с аксесоари на стойност 120 млн. долара, като мивки от солидно злато. 

Болкия подарява на дъщеря си Airbus A340 за нейния рожден ден.

В статия на Fortune от 1999 г. е документиран престоят му в хотел в САЩ.

"По данни на северноакерикански хотел от 1995 г., антуражът на султана е използвал над 100 стаи за четири дни, като сметката им е била над 1 млн. долара.", пише Ричард Бехар за Fortune.

"Обикновено кралските особи наемат цели етажи на хотели и не слизат долу, докато не стане време за напускане на хотела."

Болкия попадна в новините миналия месец, след като от Бруней обявиха, че вече ще наказват хомосексулаността с камъни, като част от нов наказателен кодекс, базирана на Шериата, който бе предложен за първи път през 2014 г.

Новината обаче се разпространи бързo и знаменитости и политици на Запад призоваха за бойкот на девет луксозни хотела, притежавани от Бруней.

В отговор, от Бруней призоваха хората да уважават решението на страната и казаха, че законът е имал само превантивна цел.

След като бе поставен под огромен международен натиск, на 5 май Болкия обяви, че наказнието никога няма да бъде прилагано.

В излъчена по телевизията реч султанът заяви, че Алах никога не би спуснал закони, свързани с проява на жестокост спрямо други хора.