На невероятна находка се натъкна в собствения си двор Николай Цонков от Карлово. Мъжът изпрати кадър на странното животно до редакцията на "Петел".

Ето и разказът на г-н Цонков: 

За първи път виждам подобно нещо! Когато излязох на двора си, забелязах, че котето си играе с нещо, но беше много странно. В началото си помислих, че е някакво гигантско насекомо. По-късно обаче разбрах, че това всъщност е хищник. Вероятно се касае за нилски бръмбар или нилска водоплавка, пише Цонков.

Преди няколко години нашествие на същите гигантски буболечки стресна сериозно жителите на Пловдив. Гадините не само са страшни на вид, но се превръщат и в истинска напаст за града под тепетата. Хиляди граждани пропищяха от Lepthocerus patruelis, както е биологичното им име.

Огромната, и сякаш бронирана буболечка, е откривана по тераси, жилищни входове, прозорци и площадки. Огромните, 10- сантиметрови чудовища, стресираха жителите на няколко квартала из Пловдив.

Ухапването й е много болезнено, но не е никак безопасно. Lepthocerus patruelis или Нилската водоплавка е гигант от семейство Белостоматиди - водни обитатели, достигащи 8-12 см дължина.

Срещат се във водоеми по целия Балкански полуостров и доскоро се смяташе, че рядко достигат до България и то конкретно през лятото.