13 хиляди души, 159 единици техника и 75 самолети и вертолети вземат участие днес на военния парад в Москва по повод 9 май - деня на победата, предават световните информационни агенции. 

73-та годишнина от Великата отечествена война днес се отбелязава с военни паради в 27 града в Русия, но гвоздеят в празненствата е парадът на Червения площад. 
 
Традиционно над Червения площад времето е бъде слънчево. От руското министерство на отбраната съобщиха, че са се погрижили да разчистят небето от облаци, така че метеорологичните условия да не пречат за провеждането на парада. 

Парадът започна в 10.00 часа московско време с внасянето руския трибагреник и знамето на победата. 

В началото е  пеши марш на офицери, сержанти, войници и курсанти. Дефилират представители на детското военнопатриотично движение - "Юнармия" (съкращение от руските думи за младеж и армия, бел. ред.), жени военнослужещи и представители на други силови ведомства като ФСБ - Федералната служба за сигурност,  която е правоприемник на бившата КГБ. 
 


Кулминацията на парада е преминаването на военна техника - 159 единици съвременно въоръжение.
Сред най-новите оръжия са бойните машини за поддръжка на танкове, по-известни като "Терминатор". Това е бронирана машина, предназначена за боеве предимно в градски условия. Основната ѝ задача е унищожаване на силите на пехотата.

Машината има два вида броня - активна и пасивна, като втората представлява малки заряди, поставени между листовете на металната броня. Отвътре машината е снабдена със специална облицовка, която защитава от разпръскване на парчета при напукване на бронята. "Терминатор"-ът е въоръжен с две 30-милиметрови оръдия, два гранатомета АГС-17Д или АГС-30 с дистанционно управление, четири противотанкови ракетни комплекса „Атака-Т“ и 7.62-милиметрова картечница.
 


Сред новите въоръжения са и роботизираните комплекси "Уран - 6" - леки бронирани машини с дистанционно управление, предназначение за унищожаване на мини и разчистване на минни полета.

Сред механизираната техника са автомобилите "Тигър", танкове Т-72БЗ, бойни машини на пехотата БМП-3, бронетранспортьори БТР-82А, самоходните гаубици "Мста-С", зенитно-ракетните комплекси "БУК - М2", ракетните комплекси "Ярс", а също и танковете "Армата", пехотните машини "Курганец", БТР "Бумеранг" и и самоходната гаубица "Коалиция-СВ".

Парадът ще приключва с авиационно шоу с участието на 75 самолета, в това число и дроновете "Корсар" и "Катран". 

Най-новите многофункционални изтребители от пето поколение изтребители Су-57 за първи път летят в небето над Москва. На парада ще прелитат и авиационни групи за висш пилотаж, а на финала е представление на СУ-25, които изрисуват руския флаг в небето над Червения площад. 
 

  ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!