Архитектите не се замесват толкова често в скандали, колкото политиците, например, но професията на архитекта не е застрахована от противоречия, измами и дори хладнокръвно убийство.

В това поприще също има немалко проблематични представители, които попаднаха в новините със своите професионални или лични прегрешения.

Всъщност един от най-големите скандали на 20-и век е свързан с архитекта Станфорд Уайт - партньор в легендарната компания McKim, Mead & White, която стои зад някои от известите сгради в стил Боз-ар в Ню Йорк.

Вижте 11-те най-големи скандала в архитектурната общност, подбрани от Architectural Digest:

11. Аферата Полсън

Британският архитект Джон Полсън предизвика огромно недоволство през 1972 г., когато става ясно, че е подкупвал обществени фигури. Той е арестуван през 1973 г. по обвинения в корупция, а продължилия 52 дни процес срещу него струва 1.25 млн. паунда.

Полсън е осъден на пет години затвор, а впоследствие се признава за виновен по 9 допълнителни обвинилия в корупция и заговор, което добавя още 2 години към присъдата му

Още двама души, свързани със скандала, влизат в затвора, а министърът на вътрeшните работи Реджиналд Молдинг е принуден да подаде оставка. Общо над 300 души са въвлечени в този скандал.

10. Скандалът с Айфел в Панама

По времето, когато Густав Айфел строи легендарната си кула в Париж, той e замесен в скандал от другата страна на Атлантическия океан. Айфел e нает през 1887 г., за да проектира шлюзовете на Панамския канал, но до 1889 г. Panama Canal Company фалирала вседствие на злоупотреби от страна на нейния ръководител Федринанд дьо Лесепс.

Срещу Айфел и други членове на ръководството на компанията са повдигнати обвинения за това, че са набирали средства за фиктивна дейност и са злоупотребявали с тях. Айфел е признат за виновен за злоупотреба със средства през 1893 г. и е осъден на две години затвор. При обжалването обаче е оправдан.

9. Семействата на Луис КанМузей на изкуствата Кимбъл

Американският архитект Луис Кан създава много легендарни проекти през живота си - в това число Галерията на изкуствата към Йейлския университет, института Солк и музея на изкуствата Кимбъл. През 2003 г. неговият син Натаниел Кан представи документален филм за личния живот на своя баща, който има три семейства.

Кан се жени за съпругата си Естър през 1930 г., а след това им се ражда дъщеря на име Сю Ан. Той също така има дъщеря Александра от архитект Ан Тинг, както и син Натаниел от ладшафтния дизайнер Хариет Патинсън.

Трите семейства знаели едно за друго и живеели в радиус от няколко километра, въпреки че децата се запознават чак след погребението на Кан.-

8. Убийство в Талийсин

Личният живот на американския архитект Франк Лойд Райт е също толкова известен, колкото и сградите му. През 1909 г. той напуска съпругата и децата си и заживява с Марта Чейни, която е жена на негов клиент.

През 1911 г. те се установяват в комплекса Талийсин, който строи в Спринг грийн, Уисконсин. Няколко години по-късно Райт пътува за Чикаго, като оставя Чейни и децата й, които са дошли на гости в Уисконсин.

Докато го няма, прислужник подпалва къщата и убива Чейни и децата с брадва, докато те се опитват да избягат. След това Райт възстановява Талийсин и заживява там с третата си жена.

7. Небостъргачът Джон Ханкок

Бостънският небостъргач Джон Ханкок е преследван от противоречия още от самото начало. Проектираната от Хенри Коб 60-етажна сграда първоначално среща отпор заради опасения, че ще хвърля сянка върху историческата църква Троица (църквата впоследствие съди John Hancock Mutual Life Insurance заради щетите, нанесени по време на строителството на кулата.)

Истинските проблеми обаче започват с началото на строителството. Стъклените панели, всеки от които с тегло от 250 кг, започнали да падат при силни ветрове. Липсващите прозорци били заменяни временно с шперплат, откъдето идва и прякорът на сдградата “Шперплатения дворец.” Всичките 10 344 прозореца са подменени.

След това се налага да бъде поставен и амортисьор, след като става ясно, че сградата се люлее прекалено много. Вероятно най-шокиращият проблем обаче е заключението на швейцарския инженер Бруно Турлиман, че при определени ветрови условия сградата може да падне.

След това заключение са поставени стоманени скоби на стойност 5 млн. долара, за да се гарантира структурната й цялост.

6. Ричард Майер

На фона на движенията #MeToo и #TimesUp, арехитектурният бранш трябваше да понесе отговорността от своята собствена история, свързана с неравнопоставеност между половете и сексуален тормоз на работното място.

През март 2018 г., Ричард Майер бе обвинен в сексуален тормоз от пет жени, четири от които са рабитили за неговата компания. Майер първоначално излезе в отпуск, а след това напусна едноименната си компания.

5. Строителният скандал в Япония

През 2006 г. в Япония избухна скандал, след като стана ясно, че антисеизмичните данни са били фалшифицирани при строителството на десетки хотели и строителни сгради. Според съда, архитект Хидецугу Анеха е подправял данни от 1996 г.

Той е осъден на шест години затвор и глобен 1.8 млн. йени. Няколко сгради пък бяха съборени в резултат на скандала.

4. Операция Ванделей индъстрис

Пол Дж. Нюман се радваше на успешна архитектурна кариера с много награди в Ню Йорк. Само че имаше един проблем: той не е лицензиран архитект. След продължило две години разследване с кодово име Операция Ванделей индъстрис, през 2017 г. срещу Нюман са повдигнати 58 обвнинения.

Той се признава за виновен по шест от обвиненията и е осъден на 2.5 години затвор.

3. Анри Патрик Девийер

Френският архитект Анри Патрик Девийер бе замесен в международен скандал през 2012 г., след като бе задържан в Камбоджа по искане на Китай заради връзките си с китайския политик Бо Ксилай и неговата съпруга.

Девийер и британският бизнесмен Нийл Хейууд били посредници в сенчести сделки на Бо, а Хейууд бе открит мъртъв в хотелска стая в Китай през 2011 г. За убийството бе обвинена съпругата на Бо, а Девийер свидетелства срещу нея по време на съдебното дело. Тя бе призната за виновна и осъдена на доживотен затвор.

2. Облакът

През 2011 г. холандската архитектурна компания MVRDV представи дизайна на двойка жилищни сгради на име “Облакът“ в Южна Корея. Квадратните кули бяха свързани с “пикселиран облак,” като цялата структура наподобяваше Световния търговски център по време на атентатите от 11 септемвреи 2001 г.

Компанията се извини, а комплексът все още не е построен.

1. Престъплението на века

Едва шест години след началото на 20-и век е извършено убийство, което е толкова сензационно, че е наричано “престъплението на века.” На 25 юни 1906 г. архитект Станфорд Уайт е убит на покрива на зала Медисън Скуеър Гардън от Хари К. Тоу - съпруг на Евелин Несбит, модел и актриса.

Несбит е обект на сексуално посегателство от страна на Уайт, когато била на 15 или 16 г., а Тоу, който имал психически проблеми, отдавна таял неприязън към архитекта. Последвалото съдебно дело привлича вниманието на нацията, а Тоу е признат за невинен поради невменяемост.