Северният край на Гренландия, въпреки че се намира на малко над 700 километра от северния полюс, е напълно свободен от лед през последните 8 000 години.

Това е най-северният район без ледена покривка в света, посочва Amusing Planet. Климатът е арктически с относително топло лято, продължаващо от по-малко от два месеца, и дълги зими. Често районът е наричан "полярна пустиня".

Този регион, който е полуостров, се нарича Peary Land, наречен в чест на Робърт Пери, който пръв го изследва по време на експедицията си от 1891 до 1892 г. 

Peary Land съдържа много интересни географски, научни и културни забележителности. Това е домът на най-северната точка на континенталната част на Гренландия - Cape Morris Jesup, който Робърт Пери достига през 1900 г. 

Невероятно е, че дори на този отдалечен скалист остров с температура на замръзване две малки цъфтящи растения водят оскъдното си съществуване. Saxifraga oppositifolia и Papaver radicatum са най-северните цветя в света.

Saxifraga oppositifolia също така държи рекорда за растение, което вирее на най-голяма надморска височина. То е открито в швейцарските Алпи на височина от 4 504 м. 

Исторически погледнато, Peary Land е едно от най-северните селища в света, създадени от човека.

Археологическите експедиции, организирани през 50-те години на ХХ век, откриват следи от няколко постоянни селища в района, принадлежащи на пламена, живели по тези земи преди инуитите. Най-старото от тях датира от 2400 г. пр. Хр.

По време на една от тези експедиции е създадена изследователската станция Brønlundhus. Тя е построена на западния бряг на фиорда Jørgen Brønlund в южната част на Peary Land.

Построена през 1947-48 г., Brønlundhus е най-северната научноизследователска станция в света до създаването на система за предупреждение в Канада през 1950 г.

Тя вече не е в експлоатация, но все още притежава богата колекция от артефакти от минали полярни проучвания, като има предложение да бъде превърната в музей, който пък ще бъде най-северният музей в света.