Откакто съществува алкохолът, го има и махмурлукът. Човечеството познава редица тайни и рецепти за лечение на препиването, някои от които са меко казано абсурдни и шантави, пише "Труд". 

№1 Смола и човки на птици
В древна Асирия хората са смилали човките на птици и са ги смесвали със смола от смирна. Растението по принцип се използва за парфюми, а в течната му форма на смола, особено в комбинация и с птичи човки, е било толкова неприятно, че бързо е лекувало всякакви неразположения.

№2 Мариновани очи на овца
В Монголската империя лечението на махмурлук е ставало посредством специална „закуска“ – 2 мариновани очи на овца. В днешно време в региона все още вярват, че този лек действа, но все по-често добавят чаша доматен сок за преглъщане на очите – коктейл, наречен „Монголската Мери“.

№3 Облизване на собствената пот
Някои от коренните племена в Америка са вярвали, че облизването на потта помага в борбата с препиването. Според тях човек трябва да се изпоти на сутринта след тежката вечер, да оближе потта си, съдържаща токсините от алкохола, да жабурите и след това да изплюете.

№4 Шмъркане на отровен бръшлян
През 17-ти век британският писател и билкар Никълъс Кълпепър съветвал хората да шмъркат сок от отровен бръшлян, за да излекуват главоболие и гадене на следващия ден след препиването. Паралелно с това Кълпепър обвинявал астрологията за съществуването на някои болести, така че съветите му често били гледани с много скептично око.

№5 Лимонени подмишници
В Пуерто Рико вярват в превенцията. Затова и много от местните си натъркват подмишниците с лимон/лайм преди да излязат да се веселят, като според тях това хидратирало тялото и не предпазвало от махмурлук.

№6 Пържено канарче
Древните римляни са известни с разточителните си пиршества, поляти с обилно количество алкохол. Тяхната тайна за борба с махмурлука? Пържено канарче за закуска.

№7 Заешки изпражнения
Каубоите в Дивия запад лекували махмурлука като си правели чай от заешки изпражнения, заради съдържащите се в тях соли и калий – вещества, които може да се открият и в един банан.

№8 Заравяне в мокър пясък
Стара ирландска легенда твърди, че заравянето до глава в мокър пясък пречиства организма и тялото от токсините, натрупали се след пиянска вечер, като ефектът от този цяр е подобен на взимането на ледено студен душ.

№9 Супа от пенис на бик
Традиционното лечение на махмурлук в Боливия е приготвянето на супа от пенис на бик. По-неприятното е, че пенисите се сервират цели, а средната им дължина е около 70 см. Въпросната супа се готви 10 часа и към нея се добавят агнешко, телешко, пилешко месо, сварени яйца и по желание с гарнитура картофи или ориз.

№10 Сурова змиорка
В Средновековието суровата змиорка за закуска лекувала махмурлука, докато в Португалия хапвали минога (риба, подобна на змиорката), сварена във вино и собствената й кръв.