Съветът за сигурност на ООН предупреди Дамаск да не предприема настъпление в провинция Идлиб, тъй като това може да доведе до хуманитарна катастрофа. Това предадоха информационните агенции.

В момента правителствените войски са на подстъпите към Идлиб.

На заседание, посветено на хуманитарната ситуация в Сирия, представителят на световната организация по хуманитарните въпроси Джон Гинг констатира, че положението в страната се е влошило.

Намесата на Съвета за сигурност на ООН се смята за ключов фактор за защитата на мирното население в обсадената провинция. Застрашен е животът на 2.2 милиона души.

Френската страна предупреди сирийския президент Башар Асад, че го очаква "възмездие", ако си позволи да употреби химическо оръжие при евентуално настъпление в Идлиб.

По-рано САЩ заявиха, че при употреба на забранени химически вещества от страна на режима, ще нападнат Сирия.

САЩ предложили на Асад да напуснат Сирия, ако... 

От своя страна Русия, която подкрепя Асад, прехвърля оръжия в арабската страна и изпрати при бреговете й армада от кораби.

По-рано бе съобщено, че САЩ са предложили на режима на сирийския президент Башар Асад да изтеглят силите си от Сирия, като Иран се изтегли от южната част на страната, съобщава ливанският вестник "Ал Ахбар", цитиран от "Аарец".

Сирийска тв се хвали с анимация как е бил свален израелски F-16 за първи път от 1982 г. насам (ВИДЕО) 

Уточнява се, че служители на американското разузнаване са се срещнали с висши служители от областта на сигурността на сирийския режим в Дамаск през миналия месец в продължение на четири часа.

Подготовка за решаващата битка: Защо сирийската армия прехвърли мостови танкове в Идлиб 

Официални лица във Вашингтон не са потвърдили информацията, която не е била публикувана в американските медии. В отговор на информацията, сирийците заявиха, че американските сили са окупатори и трябва да се махат.

С мощен точков удар ВВС на САЩ ликвидираха главатар на ИДИЛ в Либия 

Според информацията на ливанския всекидневник, който е смятан за близък до "Хизбула", американците са поставили три условия за изтеглянето си, което ще включва напускането на базата Ал Танф близо до йорданско-сирийско-иракския граничен триъгълник, както и силите, разположени източно от река Ефрат.

В допълнение към искането за изтеглянето на Иран от Южна Сирия, близо до Израел, американските представители са настояли за писмено потвърждение, че американските компании ще получат дял от петролния пазар и че САЩ ще получат информация за терористи.
Вчера иранската информационна агенция "Тасним" съобщи, че Иран и Сирия са подписали споразумение за военно сътрудничество по време на среща на военните министри на двете страни в Дамаск, пипе в. Монитор.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!