Повече от половин век по-късно убийството на Джон Ф. Кенеди продължава да вълнува. Доналд Тръмп обяви в събота, че ще разреши публикуването на хиляди нови документи, свързани с разследването.

В тази връзка, френското списание L’Expresse публикува някои от теориите за заговор, които периодично се повтарят.

На 22 ноември 1963 г. три изстрела отекват в небето на Далас, щата Тексас, и белязват САЩ завинаги. В разгара на Студената война 46-годишният президент демократ, избран през 1960 г., е убит по време на официална визита в колата си.

Десетилетия наред се изказват съмнения, че Лий Харви Осуалд, за когото се смята, че е убиецът на Кенеди, е бил самотен вълк.

Много хора са подозрителни как той е можел да организира стрелбата съвсем сам от шестия етаж на Texas School Book Depository срещу най-силния човек в света.

А шансовете Осуалд да даде публични обяснения бяха заличени, след като самият той беше убит два дни по-късно - на 24 ноември 1963 г., от бившия управител на нощно заведение Джак Ръби.

Престъпление на мафията

Предположението, че Кенеди е бил убит от американската мафия, е една от най-упорито повтаряните теории. Причината е много проста: семейството на покойния президент, преди той да победи Ричард Никсън на изборите, дълго време поддържа съмнителни връзки с американската мафия.

Джоузеф Кенеди, баща на държавния глава, сътрудничил със Сам Джанкана, кръстник на мафията в Чикаго, в незаконната търговия с алкохол по време на Сухия режим. Освен това Джанкана работил с певеца Франк Синатра, близък приятел на семейство Кенеди.

Той бил и сред дарителите в кандидат-президентската кампания на Джон Кенеди през 1960 г., като организирал известни маневри, за да може бъдещият президент да спечели гласове на първичните избори в Западна Вирджиния. Президентът и Джанкана имали в различни периоди една и съща любовница.

Може ли от това да се предположи, че мафията е участвала в убийството на Кенеди? Възможно е, защото организираната престъпност, която по онова време се финансирала главно от казината в Куба, била много сърдита на Кенеди, че не е успял да елиминира Фидел Кастро.

След като сваля диктатурата на Батиста, кубинският революционер слага край на икономиката, основана на хазарта, на острова, като затваря една след друга дойните крави на американската мафия.

Към това се прибавя и операцията на Робърт Кенеди, брат на президента и министър на правосъдието, за справяне с организираната престъпност в САЩ.

Но през 1979 г. разследващата комисия в Камарата на представителите за убийствата на Джон Кенеди и Мартин Лутър Кинг не откри никакви доказателства, че мафията е участвала в събитията от ноември 1963г. Тя обаче не отхвърли възможността за участие на отделни нейни представители.

Убийство, подбудено от ЦРУ

В известния си полемичен филм от 1991 г., озаглавен просто „Джей Еф Кей“, Оливър Стоун поставя на преден план възможността ЦРУ, основната американска разузнавателна агенция, да е организирала подмолно елиминирането на Кенеди.

Режисьорът не е единственият, който твърди това. Джин Гарисън, прокурор от Ню Орлиънс, който водил дълго контраразследване за убийството на Кенеди през 60-те години на миналия век, смята, че антикомунистически и антикастровски служители на ЦРУ са изиграли някаква роля.

Целта им е била да елиминират президента, който дал да се разбере, че смята постепенно да изтегли американските войски от Виетнам, където конфликтът се задълбочавал, но ЦРУ смятало, че американските интереси са поставени на карта там.

Точно по онова време американската разузнавателна служба започнала да се намесва тайно в някои държави и да предизвиква смяна на режима, особено в Латинска Америка. Фиаското в Залива на прасетата в Куба през 1961 г. е пример за опита на ЦРУ да елиминира Фидел Кастро.

Освен това доклад на ЦРУ от 2013 г., който беше разсекретен през 2015 г., показа, че агенцията е прикрила добре смъртта на Кенеди. Нейният тогавашен директор Джон МакКоун е скрил информация от разследващите в комисията „Уорън“, отговарящи за разследването на убийството.

А именно факта, че ЦРУ е влязла в контакт с Лий Харви Осуалд преди 1963 г. и го е поставила под наблюдение, след опита му да получи съветско гражданство по време на престоя си в СССР между 1959 и 1962 г., но не до такава степен, че да му попречи да се снабди с карабина Carcano по пощата, да си направи снимка с нея и да си послужи с оръжието, за да убие американския президент.

Теорията на Тръмп

Самият Доналд Тръмп също се включи във вихрушката от спекулации. По време на кампанията за първичните избори на Републиканската партия той заяви, че бащата на сенатор Тед Круз, един от опонентите му от кубински произход, е бил виждан в присъствието на Лий Харви Осуалд точно преди убийството.

„Какво е правел той с Осуалд точно преди смъртта му? Това е ужасно“, каза бъдещият американски президент по адрес на Рафаел Круз в интервю за Fox News, цитирайки таблоида National Enquirer.

„Този човек е патологичен лъжец“, реагира възмутено Тед Круз, който впоследствие се съюзи с републиканския президент. Но този епизод беше запомнен.

Цитирайки туита на Тръмп в акаунта @potus, с който разреши публикуването на документите, демократът Адам Скиф иронизира: „"@POTUS, означава ли това, че има разкрития за бащата на Тед Круз?“.

Източник: Profit.bg.