Отстъпки от 10 до 30 на сто предлагат почти всички черноморски хотели за почивки през лятото. Липсата на достатъчно ранни резервации, отлива на туристи от Русия и Германия, активизирането на преките ни конкуренти като Турция, Гърция и Египет, са причина повечето места за настаняване да останат с много празни стаи дори и през силния летен сезон, пише в. Труд.

Климатологът Рачев: От 40 години насам не се е случвало такова нещо с Черно море


„В момента да си вземеш стая в хотел на първа линия през август не е проблем. Като на всичкото отгоре ще ти излезе по-евтино, в сравнение с платеното при първите ранни записвания през периода януари-март”, обясниха хотелиери от Южното Черноморие.

Проверка показа, че дори класни петзвездни хотели на първа линия са обявили намаления за високия сезон през юли и август. В по-малки курорти на север и на юг част от хотелите въобще не са отворили врати.

В най-големия български морски комплекс Слънчев бряг на пръв поглед хората в момента са много. Но реално тълпата, с която не можеш да се разминеш на улицата вечер, и липсата на място дори за хавлия на плажа са останали в миналото. Хотелите на брега на морето някакси успяват да привлекат повече туристи с големи намаления, но работят далеч от възможностите си при пълна заетост. В същото време тези на втора и трета линия разчитат единствено на ниски цени, за да привлекат гости, обясниха от бранша.

Докато хотелиерите се жалват и се чудят как да намерят качествен персонал и да запълнят легловата си база, много хора злорастват. Според тях именно слабият сезон ще изчисти пазара от случайните играчи. След отлива на гостите от Русия и Германия през това лято, за първа година хотелиерите наистина насочиха усилията си за реклама към вътрешния пазар и оцениха родните туристи като най-важни. За съжаление през последните години успяха да загубят доверието на много от тях. Затова, макар и да не се афишира, почти няма собственик на хотел по морето, който при добра оферта, да не е склонен да се раздели със собствеността си.

Въпреки на пръв поглед черната картина, според министъра на туризма Николина Ангелкова реалният отлив през това лято ще бъде незначителен, в рамките на 1-2%, а дори може да бъде и стопен с гъвкавите оферти в последния момент. Намаленията в цените, които направиха хотелиерите за това лято, обаче със сигурност няма да могат да бъдат компенсирани през следващите сезони, категорични са експертите.

На морето предлагат фрапе, като в цената влиза ползването на удобни кресла.

Цените в заведения до плажа по-ниски от столичните
Цените в заведенията по морето в момента са по-ниски от тези в повечето заведения в София, показа проверка. Само срещу 4,50 лева на плажа в Слънчев бряг получаваш ледено фрапе, като в цената влиза ползването на по-удобни от шезлонги кресла и дюшеци, както и задължителната сянка. Супите и салатите в заведенията също са по-изгодни в сравнение с тези в столицата. Срещу 4-5 лева можеш да хапнеш супа, толкова излиза и салатата.

Сергиите също продават джапанки, хавлии и козметика на достъпни цени. Туристите имат богат избор от сувенири и плажни принадлежности, които могат да купят на цена от 5 лева. При отстъпките до 30 на сто за настаняването, най-скъпи край морето излизат плажните чадъри, шезлонги, шалтета и масички.

Най-многобройните туристи в комплекса Слънчев бряг за момента са англичани, поляци и чехи.

20% спад на туристите в Слънчев бряг
„Случи се това, което всички очаквахме – 20 на сто спад на туристите.” Това заяви хотелиерът от Слънчев бряг Веселин Налбантов. Според него, причината е, че досегашните дестинации, където е имало напрежение по една или друга причина – Турция, Тунис и Египет, вече са спокойни. Освен това на пазара е излязъл и нов играч – Албания, допълни той. „Във всички тези страни, руските туристи се приемат без визи”, посочи Налбантов.

Според хотелиерите, най-многобройните туристи в комплекса Слънчев бряг за момента са англичани, поляци, чехи, сърби, македонци, чакат се и румънци. Спад има при немските туристи и при руснаците.

„Сезонът не е силен и това е видимо и с просто око”, коментира и друг хотелиер от Слънчев бряг – Елена Иванова. Според нея, базата е пълна на 60%. „В слаб сезон записванията „Last Minute” вървят с 10-15%, до 20% по-евтино”, коментира Елена Иванова.

Евтини нощувки във Варна предлагат в квартири, освободени от студенти през лятото.

Няма да вдигат тарифите за разгара на лятото
В пика на сезона през това лято нощувките в хотелите няма да поскъпнат както обичайно. Причината за това е незаетата на 100% база по морето заради спада на туристите. Най-луксозните хотели на първа линия в Златни пясъци държат цени от 90-100 евро на човек за „ол инклузив” на ден. На втора и трета линия могат да се намерят оферти „всичко в цената” за 40-50 евро на човек на ден. Градските хотели в центъра на Варна продават нощувки в луксозни стаи от 80 лв. до 120 лв., а в по-отдалечени райони за 40-60 лв. на вечер на човек.

В битката за туристи се очертава сериозна конкуренция от страна на категоризираните стаи и апартаменти за гости. Наскоро от общинска дирекция „Туризъм” отчетоха двоен ръст, като само до средата на юни те са се увеличили със 100% спрямо същия период на миналата година. На 50 метра от морето могат да се намерят нощувки в едностайно студио с кухня за 35-40 лв. на вечер. По-евтина нощувка с храна от близкия магазин или скромна вечеря в крайбрежна кръчма става все по-изгодна почивка на море за поизтънелия джоб на средния българин. Предприемачи създават платформи за оферти на вериги от апартаменти и вили в близките курорти и в тях могат да се открият нощувки дори от 3 лв. до 15 лв., ако се наеме цялата база. Евтино спане от 12 лв. предлагат в квартири, освободени през лятото от студенти, до Икономическия и Медицинския университет във Варна.

По това време обикновено в сайта на почивната база на властта „Евксиноград” има надпис „Свободни места няма”, но сега липсва. Цените в правителствената резиденция са непроменени от години, но от 1 юли винаги скачат с 50 до 100 лв. и най-скъпите стаи стигат 600-700 лв. за нощувка.

Нарастват задграничните пътувания
Много българи избират почивка или екскурзия в чужбина, вместо да хващат тен край родното море. Туристическите пътувания на българи в чужбина през май нарастват с 2,1% и достигат 255 хил., обявиха от НСИ. В пика на лятото се очаква туристическите пътувания в чужбина да са още повече.

Гърция е любимата задгранична дестинация като само през месец май е посетена от 75,7 хил. български туристи. Това е ръст от 4,7% на годишна база. На второ място е Турция с 30,2 хил. туристи от България, което е спад от 42,5%. Третата позиция е за Румъния с ръст на гостите от 46% до 23,3 хил.