Малцина знаят, че в Русе е приготвена за първи път известната торта "Гараш". Тя носи името на своя създател, австро-унгареца Коста Гараш, който е бил сладкар и управител на първия у нас гранд хотел "Ислях хане", разказа пред БНТ историкът Марияна Димитрова.

Първите документи за Коста Гараш и брат му Иван са от 1885 г. Те били съдържатели на първия гранд хотел у нас "Ислях хане", който бил в съседство с резиденцията на княз Александър І. Князът е отсядал и в този хотел, в ресторанта му, където са предлагали отбрани ястия.

Според историците обаче, няма доказателства, че автентичната рецепта за прочутата торта се пази.

„За тортата "Гараш" се говори, че именно Коста Гараш е създал тази рецепта без брашно, с много шоколад, орехи, пълномаслено мляко за височайшите особи, които княз Александър Батенберг кани в хотела "Ислях хане". И може би на Коста Гараш дължим не само тортата, но и думите като бутер, щрудел, виенска кифла, с които всъщност нашият град се гордее, от края на 19 и началото на 20 век“, обяснява Димитрова.

По-късно Коста Гараш предлага едноименната торта в сладкарницата на софийски хотел. Така тръгва славата на сладкото изкушение.