Мостове или пътеки, строени като свързващ елемент между две сгради, се изграждат от години. Някои архитекти обаче решават да ги издигнат на по – високо ниво ( в буквалния смисъл) и ги качват на най-високите етажи на небостъргачите. Вижте някои от най-забележителните примери за високо издигнати мостове.

Американски медни сгради

Името на сградите идва от блестящите медни фасади на двете кули, които са проектирани така, че да се накланят леко една към друга, свързани в средата от триетажен стъклен мост, в който ще се помещават салон и басейн.

Кулите Petronas, Куала Лумпур

Двете кули бяха завършени през 1996 година и се отличават с мост, който ги разделя точно в средата. Дизайнът е на Цезар Пелли, а сградата беше най-високата в света до 2004 година.

Linked Hybrid

Тази сграда е комплекс със смесено предназначение в Пекин, Китай, и се състои от осем кули, свързани с мостове, в които се помещават плувен басейн, фитнес зала, кафене и художествена галерия. Завършен през 2009 г., проектът е даван за пример заради отоплителната и охладителната система, която използва подземни геотермални кладенци.

Peachtree Center Complex

Разположен в центъра на Атланта, Джорджия, Peachtree Center Complex е мрежа от сгради със смесено предназначение, свързани с шест стъклени моста. Проектиран от архитекта Джон Портман от 60-те години на миналия век, комплексът включва офиси, хотели, гаражи за паркиране и търговски площи.

Кулата Belgacom, Брюксел

През 1996 г. Jaspers-Eyers Architects завършват кулата, предназначена за телекомуникационна компания в Брюксел, Белгия. Свързани от небесния мостик на 25-ия и 26-ия етаж, структурите първоначално са били предназначени да бъдат част от комплекс от осем сгради, но в крайна сметка остават само те.

U образна сграда

Този небостъргач от Oiio Studio, наречен Big Bend, ще измести Burj Khalifa от Абу Даби като най-високата сграда в света. Уникалната структура е вдъхновена от безжични асансьори, които се движат вертикално и хоризонтално.

Sky Habitat

През 2016 г. Safdie Architects завърши "Скай Хабитат", две жилищни кули в Сингапур със стъпаловиден дизайн и три свързващи открити моста. Двата долни моста се превръщат в обществени зелени площи с растения и места за сядане, а най-горният мост разполага с плувен басейн.