Мезон Каре (Maison Carrée на френски) в град Ним, разположен в южната част на Франция, е единствената древна римска сграда, за която не трябва да използвате думата "руини", когато я описвате.

Въпреки че не е толкова впечатляваща, като атинския Партенон, нито толкова елегантна като Пантеона в Рим, Мезон Каре запазва целостта в дизайна си и голяма част от оригиналната си украса, за разлика от толкова много древни сгради, които са възстановявани през вековете.

Това е най-странният квартал в целия свят! Контролира се от мафията, но...

Мезон Каре е построена в началото на 1 век. Според надпис, сградата е посветена на Гай Цезар и Луций Цезар - внуците, които император Август определя за свои наследници. За съжаление, те умират преди него, което кара императора да им посвети храм.

Надписът, посветен на храма на Гай Цезар и Луций Цезар, е унищожен през Средновековието, най-вероятно от вандали. Едва през 18 век учениците той е реконструиран на базата на броя на дупките и тяхната позиция върху фасадата на храма, на който са поставени бронзовите букви.

От 19 век храмът бавно започва да възстановява великолепието си. Той е излязъл сякаш от учебник за витрувиански стил архитектура. Храмът е поставен на висок подиум, като доминира площада (форум) в римския град.

Знаете ли къде е един от най-добрите хотели за СПА в Европа? Мястото е наистина необикновено

В минаото той е обграден от няколко сгради, построени по-късно. Те са разрушени през 19 век.

Мезон Каре е вдъхновил изграждането на няколко сгради по целия свят, като например неокласическата Église de la Madeleine в Париж, църквата "Св. Марцелин" в Рогалин, Полша, а в Съединените щати - Virginia State Capitol.