Джон Колисън не се чувства съвсем удобно с причината за славата си – той е най-младият милиардер в света, който сам е натрупал състоянието си, пише ВВС.

Само на 27 години, той е изключително уверен бизнес лидер и отличен комуникатор. Но попитайте го колко пари притежава и ще усетите неудобството му. „Сега хората задават често тази въпрос и аз все си мисля, че искат някакъв наистина интересен отговор, а нямам какво да им кажа“, споделя ирландецът.

„Питат ме как се е променил животът ми и им се иска да съм развил някое ново хоби като колекциониране на яйца Фаберже или състезание с яхти“, допълва той.

Вместо това Колисън обича да тича в свободното си време и определя заниманието си като „много практично хоби, което не изисква големи усилия“. Джон е съосновател на американската софтуерна компания Stripe, за която повечето хора никога не са чували.

Той е създал и сега ръководи базираната в Сан Франциско компания с по-големия си брат Патрик (29 г.), който е третият най-млад милиардер в света, натрупал сам състоянието си. 27-годишният Ивън Спигел, съосновател на социалната мрежа Snapchat, се намира между двамата братя.

Създадена през 2011 г., Stripe не е много известна, защото не продава нищо, което потребителите могат да купят. Вместо това софтуерната система позволява на компании от цял свят да приемат по-лесно онлайн плащания и да управляват своите сайтове.

С над 100 000 глобални клиенти миналата година компанията обяви, че е набрала ново финансиране, с което стойността й достига 9.2 млрд. долара. Това означава, че Джон и Патрик притежават по 1.1 млрд. долара, сочат данните на списание Forbes, което е експерт в оценяването на богатството на заможните и известните.

Не е лошо за двамата братя, които са израснали в селска област в Ирландия и са напуснали преждевременно университета. Запалени програмисти като тийнейджъри, Джон и Патрик растат в малко село в графство Типърари в западната част на страната.

След като учат в държавно средно училище в град Лимърик, изборът им на университети е индикация за амбицията им в живота. Те решили, че колеж в Ирландия или Великобритания не е за тях и затова избрали да учат в топ университети в САЩ.

Макар че нямали роднински връзки в САЩ, Патрик бил приет да учи математика в престижния Масачузетски технологичен институт в Кеймбридж близо до Бостън през 2007 г. Две години по-късно Джон бил приет наблизо, в също толкова престижния Харвардски университет.

„За мен беше по-лесно, защото Патрик вече беше успял, но и двамата бяхме развили страст към пътуванията“, разказва Джон. „Обмислях да уча във Великобритания, но това не беше достатъчно далече. И двамата бяхме ученолюбиви, така че винаги е било изкушаващо да отидем в топ колеж в САЩ“, допълва той.

Но още преди Джон да захочне да учи в Харвард, двамата с брат му станали милионери благодарение на първото си бизнес начинание, софтуерна компания, която позволявала на малки фирми и на отделни търговци да правят бизнес по-лесно на сайта за електронна търговия eBay.

Компанията, която впоследствие била кръстена Automatic, била продадена през 2008 г. за сумата от пет милиона долара една година след създаването й.

След това братята насочили вниманието си към Stripe и продължили да работят заедно, след като Джон започнал да учи в Харвард. След това двамата напуснали университета, за да стартират Stripe в Силициевата долина.

„Идеята за Stripe ни хрумна както на много хора им хрумват сходни идеи. Търсехме на пазара нещо като Stripe, което да можем да използваме. Може би се чудите какво му е трудното в стартирането на онлайн бизнес. Създаването на продукт, който хората искат да купят, и разпространяването на информация за него, трябваше да се справяме сами с това. Но получаването на пари от хора по интернет беше изключително трудно“, споделя Джон.

Така те започнали да разработват софтуерна система, която позволява на компании с всякакви размери да събират плащания по-лесно и да управляват други части на сайтовете си като безопасно съхранение на данни за клиентите и други системи за сигурност.

Въпреки многобройните конкуренти, броят на потребителите на Stripe бързо се увеличил и компанията си осигурила финансиране и подкрепа от такива фигури в технологичния сектор като шефа на Tesla Илон Мъск и основателя на Paypal Питър Тийл.

Нейният бизнес модел е относително праволинеен. Тя взема известна такса от клиентите си за трансакция, осъществена чрез използването на софтуера й. Във Великобритания та е 1.4% от стойността на трансакията плюс 20 пенса.

Макар че Stripe не публикува данни за годишните си доходи, оценката й от 9.2 млрд. долара показва, че бизнесът е доходоносен. А когато става въпрос за потенциал за допълнителен растеж, Джон е изключително уверен.

„Само 5% от разходите на потребителите в световен план в момента се случват онлайн и ние искаме да помогнем за увеличаването на този процент. Вярваме в растежа на интернет икономиката. Докато интернет икономиката продължава да расте, Stripe ще продължи да расте. Не знам на вас, но аз мисля, че това е много сигурен залог“, казва Джон.

Днес Stripe има 750 служители, включително 500 в Сан Франциско и 150 в чужбина.

Джон, който е президент на компанията, споделя, че прекарва повече време с разрешаване на външни проблеми като сделки за продажби и партньорства, докато Патрик е съсредоточен главно върху вътрешни въпроси.

В свободното си време те делят апартамент в Сан Франциско, който е тяхното ергенско гнездо. Просто не ги питайте какво е да си милиардер. „Това с милиардите е просто упражнение по смятане. Продължаваме да пускаме много привлекателни продукти в силно конкурентно пространство, така че това да добри знаци, но имаме още много какво да направим“, споделя Джон.