България се прости с емблематични личности през 2017 г. - спортисти, музиканти, артисти, юристи и политици. В началото на годината само на 56-годишна възраст почина най-младият вицепремиер на страната.

Икономистът Валентин Карабашев получил инфаркт, докато карал ски на Боровец.

Карабашев беше депутат в 36-ото Народно събрание и вицепремиер в кабинета на Любен Беров през 1992 г. Той е най-младият вицепремиер в новата история на България. Съавтор е на първия приватизационен закон в страната. През последните години управляваше инвестиционни дружества.

Роро
Роро Източник: Facebook

Роро Кавалджиев

В края на февруари внезапно от този свят си отиде телевизионният водещ и музикален продуцент Роро Кавалджиев.

Той почина във Военномедицинска академия след прекарана тежка бронхопневмония. 

Роро е син на известния български рок музикант Вили Кавалджиев. Той бе едно от известните лица на музикалната телевизия "ММ" от края на 90-те години.

През изминалата година се простихме и с големи имена, прославили България в областта на спорта.

На 25 март почина големият Иван Абаджиев. Треньорът легенда в щангите си отиде от този свят на 85-годишна възраст. Вестта за кончината му дойде от световния рекордьор, световен и европейски шампион Златан Ванев.

След смъртта на Абаджиев се разделихме с още две големи имена в щангите.

През август само на 35 г. внезапно ни напусна Величко Чолаков. Той бе известен с прякора Железния. Чолаков е спортистът, донесъл един от последните ни олимпийски медали във вдигането на тежести. 

Наим Сюлейманоглу
Наим Сюлейманоглу Източник: БГНЕС, архив

В средата на ноември от този свят си отиде легендарният щангист Наим Сюлейманоглу. Той претърпя последователно чернодробна трансплантация и операция заради мозъчен кръвоизлив в болница в Истанбул, където по-късно почина.

Сюлейманоглу бе изпратен като национален герой на Турция. 

Улиците около джамията Фатих бяха изпълнени с хиляди хора не само от Истанбул, но и от всички краища на страната. Имаше много хора и от България - от родния край на Наим, спортисти и приятели.

Андрония Попова-Рони
Андрония Попова-Рони Източник: Facebook

През 2017 г. България изгуби и големи имена от музикалния свят.

На 7 август почина една от емблемите на българската естрада Асен Гаргов. Гаргов е познат като дългогодишен творчески партньор на Лили Иванова и като самостоятелен артист.

През октомври се разделихме завинаги с певицата Андрония Попова-Рони от групите Nasekomix и Sentimental Swingers. Гласът на Рони навява спомени за "Инжектирай ми любов" от саундтрака на филма "Източни пиеси".Източник: Vesti.bg.