До 10 години един от трите вида черноморски делфини – Морска свиня ще изчезне, ако всяка година бракониери избиват между 3000 и 5000 делфинчета от този род. Мрачната прогноза направи Атанас Русев от Сдружението „Да запазим Корал“ и „За делфините“, който от години следи тревожния процес.

Внимание! Отровни гадини в морето до плажовете. Поне дузина ухапани на ден в токсикологията във Варна (СНИМКИ)

Десетки сигнали за умрели делфини по българското крайбрежие са получени през последните 3-4 седмици, алармира той пред БНР. Сигналите са от почти всеки плаж по нашата ивица – от Крапец до плаж Делфин.

Като основна причина за измирането на бебета делфинчета Русев посочва незаконния риболов на калкан, който се извършва по бреговете на България, Украйна и Румъния. Морските обитатели попадат в бракониерските мрежи, които са стотици километри дълги и се задушават в рамките на от 3 до 5 минути. Очите на мрежата представляват ромбове със страни 18-20 см., а самата мрежа е тънка и найлонова, „невидима“ във водата за малките. Те по никакъв начин не я отчитат или вече са много близко и са уловени. За разлика от бебета от вида Морска свиня, делфини от другите видове „усещат“ тези мрежи на метри преди това.

Уловът на калкан в Черно море е най-доходоносният бизнес в рибарството. Това е „златото“ на морето за рибарите в Черно море, заради цената на калкана. Съществуват квоти, специални разрешителни, регулация и всякакви законови разпоредби не само в България, но и в другите страни с излаз на Черно море. За жалост, през последните години се наблюдава трайна тенденция на намаляване на популацията и на калкан, в следствие нелегалния риболов, прекомерния улов и други фактори.

Размерът и обхвата на този нелегален риболов е толкова голям, че дори Интерпол има проект като глобална инициатива да разследва и преследва замесените в този "бизнес", оценен на 23 милиарда долара загуба за световната икономика.

По думите на Атанас Русев, в българските води липсва какъвто и да било контрол, официална статистика на загиналите делфини не се води. Броят на сигналите в РИОСВ по Черноморието драстично се разминава с този в регистъра на сдруженията, занимаващи се с проблема. Ако екоинспекциите отчитат 80-100 сигнала за умрели делфинчета по брега, в регистъра на „За делфините“ те са близо 450, каза още Русев.


Незаконният улов на калкан в Черно море е причина за намаляването на делфините
В момента български природозащитни организации, съвместно с румънските им колеги от OCEANIC CLUB разработват географската информационна система, която ще бъде допълнена с данни от Румъния и Украйна, за всички масови случаи на измиране на делфини за последните 5 години. Случаите за тази година вече надхвърлят броя на загинали животни от предходните години и очакванията са тази година те да са много повече.

Според природозащитника, видът Морска свиня е застрашен от изчезване, тъй като е най-малоброен в Черно море. От проучване на организациите, които се занимават със смъртта на делфинчетата, става ясно, че едва 1% от тях изплуват до брега, поне още 1000 остават в морето.

Трите вида черноморски делфини - обикновен, муткур, наричан още и Морска свиня, и афала, са защитени и световно застрашени видове. Забранено е тяхното обезпокояване, преследване, улавяне, избиване, както и вземането на намерени мъртви екземпляри, припомнят от  Министерството на околната среда и водите (МОСВ). От там уточняват, че изключения се допускат с писмено разрешение от екоминистъра или оправомощен от него зам.-министър.

От екоминистерството подчертават, че при човешка намеса, довела до смъртта на морски бозайник от защитения вид, се сезира прокуратурата и започва производство по Наказателно-процесуалния кодекс.

Лишаване от свобода до 5 години и глоба от 5000 до 20 000 лв. грозят тези, които унищожат, повредят, държат, придобият или отчуждят екземпляр от европейски или световно застрашени диви гръбначни животни.

От МОСВ призовават всеки, който забележи бедстващ или мъртъв делфин да позвъни на „зелените“ телефони на РИОСВ-Бургас 056/813 212 и РИОСВ - Варна: 052/634 582


Десетки сигнали за умрели делфини по българското крайбрежие са получени през последните 3-4 седмици 

Делфините са известни с мощния си интелект и дружелюбност по отношение на хората. Учените отдавна са доказали, че делфините са едни от най-интелигентните същества не само в морето, но и на Земята. Тяхната мозъчна кора, подобно на човешката, е силно нагъната. Те дишат с бял дроб като хората. Живеят в семейства и раждат малките делфинчета живи и ги кърмят.

Делфините проявяват самосъзнание и дори характер, който е индивидуален. Успяват да осъществят сложни сътрудничества помежду си като групово решават проблеми и мислят в перспектива. Поставени пред огледало, те се оглеждат точно като хората  и е доказано, че умеят да се разпознават в него. Способни са дори да научат език от символи. Това, което обаче нямат е – обоняние. Хранят се предимно с малки пасажни риби – скумрия, аншоа, хамсия, кефал.

В света са познати близо 40 вида делфини, от които по-голяма част са морски, но има и сладководни. Някои от тях достигат до 2,4 метра дължина. Те се предвижват на стада като плуват с около 40 км/час и често изскачат над повърхността на водата, за да изпълняват своите типични акробатични номера. Това е тяхната своеобразна игра.

Стадата са различни по големина и брой, но всеки делфин е свободен в тях и може да смени стадото си, когато пожелае. Зрението им е много добро и във водата и извън нея, а слухът им е по-развит от този на човека. Освен с малките ушни отвори, които имат на всяка страна на главата, подводното чуване се осъществява с долната им челюст, която всъщност подава сигнали във вид на вибрации към средното ухо.

Делфините са  в състояние и посредством ехо да локализират обекти, които са на голямо разстояние като излъчват и обработват до 700 щракащи звука в секунда. Звуците, които издават са техният език, чрез който общуват помежду си, но все още учените работят по разгадаването му.

Според древните хора делфинът се е смятал за най-бързото морско създание, затова той символизира скоростта.


Делфините са много умни и дружелюбни към хората

Древните гърци са смятали, че делфините са преродени моряци, които са загинали в морските вълни. В гръцката митология някои от боговете - например Афродита – пътешестват върху делфини. Според древните гърци богът на виното Дионис превръщал пияните моряци в делфини.

Морските капитани винаги са взимали на борда изображение или статуетка на делфин с котва, тъй като това било символ на успешно плаване. С времето делфинът се е превърнал в символ на навигацията и плаването, а също и на водната стихия.
Античните мореплаватели са били твърдо убедени, че делфинът има дарбата да предрича бъдещето, тъй като преди буря делфините винаги се крият в дълбоки води.

Делфинът е символ и на спасението, вдъхновен от древните легенди за това как делфини са спасявали хора от удавяне в морето. Има много картини и статуи с изображения на хора върху гърба на делфин, които изплуват от вълните, пише lupa.bg.