В Япония има все повече необитавани жилища — проблем, което се очаква да се задълбочи заради тенденцията на застаряващо и намаляващо население на страната, която обезлюди много градчета и села.

"Япония ще се сблъска със значителни икономически и социални последици от застаряването на населението в следващите три десетилетия," според Раджив Бисвас, старши икономист за Азиатско-тихоокеанския регион в IHS Markit, цитиран от CNBC.

Изоставените имоти в третата най-голяма икономика в света са сред най-малко обсъжданите странични ефекти от демографските промени в страната. Те обаче получават все по-голямо внимание предвид увеличаващия се брой достъпни, а понякога и безплатни къщи, които сe предлагат онлайн в специализирани сайтове.

Много от тези сайтове се създават от месните власти и общности с цел по-добро управление на предлагането и търсенето, предвид увеличаващия се брой необитавани жилища в техните градове.

Приказни дървени къщи от Норива Хаус

На един от тези уебсайтове няколко домове се предлагат безплатно, като купувачът трябва да плати единствено данъците и различни такси, като комисионна на имотния агент.

"Това е така, защото собствениците не могат вече да се грижат за имота, нито пък искат да плащат имотен данък за жилище, което не ползват," се казва в доклад на имотния сайт REthink Tokyo от октомври.

Предлаганите безплатно имоти също така изискват сериозни ремонти, защото са стари и западнали. Някои местни власти обаче, като тези в префектурите Точиги и Нагано, предлагат субсидии за ремонти на необитавани жилища.

Цените на необитаваните домове, които не се предлагат безплатно, варират между 500 000 йени (4 428.50 долара) до 20 млн. йени (177 140 долара), в зависимост от местоположението, възрастта и състоянието на къщата, според проучване на CNBC.

Предградия, по-големи градове и Токио

Необитаваните домове в Япония са 8.196 милиона през 2013 г., което представлява около 13.52% от жилищата в страната, сочат последните данни на Министерството на вътрешните работи и комуникациите.

Броят на необитаваните жилища през 2013 г. е по-голям, в сравнение с 2008 г., когато те са 7.568 млн., а делът им от общия брой жилища е възлизал на около 13.14%. До 2033 г. делът на необитаваните жилища в Япония се очаква да нарасне до над 20%, според Fujitsu Research Institute.

Тези празни имоти са концентрирани основно в селските райони, но този феномен започна да се проявава и в предградията, и в по-големи градове, според публикации в местни медии.

В Токио делът на празните жилища е 11.1% през 2013 г. - един от най-ниските в страната. Този процент обаче се очаква да нарасне до над 20 до 2033 г., според Fujitsu Research Institute.