Наближава времето на летните отпуски. Много от нас ще отидат на морето, други предпочитат планината, трети ще изберат някоя по-екзотична дестинация в чужбина. Но където и да сме, има риск от хранителни инфекции, който през топлите дни се увеличава. Опасни ли са салатите с майонеза, защо да избягваме месото от улицата и кюфтетата през лятото и каква вода да пием по морето - отговор на тези въпроси дава чл.- кор. Христо Найденски, директор на Института по микробиология при БАН.
 
10 продукта, които имат безкраен срок на годност (СНИМКИ)

Всички храни могат да са рискови, ако са с изтекъл срок на годност и с недоказан произход, казва чл.- кор. Христо Найденски, директор на Института по микробиология при БАН и член на Европейския орган по безопасност на храните, цитиран от Дарик.

Да избягваме сложните ястия и най-вече салатите с майонеза, приготвени от множество съставки, защото ако една от тях е заразена с микроби, тя ще зарази целия продукт. Да бъдем особено внимателни към изделията от кайма, съветва той защото при смилането, смесването, опаковането рискът от попадане на бактерии се увеличава.
 
„Каймите са много опасни, избягвайте ги през летния сезон, колкото и да са вкусни и така предизвикателно изглеждащи в заведенията. Това са продукти, които са от сборни меса, обработени веднъж, минават през машина, втора машина опаковачна, след това съхранение, контакт с оператора на продукта и т.н. Там рискът е особено голям, защото умножаването на бактериите става много бързо. След това приготвянето на тази храна. Това са много стъпки, всяка една от които крие своите рискове. Тези хранителни продукти просто са рискови“, обясни специалистът.

Много е важно да ядем само добре изпечени меса, при които топлинната обработка е достигнала в дълбочина и да избягваме печеното на улицата месо.
 
„Много е опасно. Особено различни рула, където отвън са с кайма, а вътре с яйце и други продукти. Тогава не стигне ли температурната обработка във вътрешността на продукта, тя е много рискова. Обръщам внимание и на птичето месо - бройлери, яйца и т.н. са основен източник на салмонелози и бактерии. Тяхното недостатъчно изпичане, особено тези на улицата, като грилове, всички те създават усещане външно за добре изпечени, но във вътрешността някъде в дълбочина температурата не е достатъчно висока и там преживяват бактериите. Това вече създава риск, опасен за здравето“, препоръчва още Христо Найденски.

Да се избягва консумацията на сурово мляко, съветва още специалистът, въпреки модерната тенденция, която идва от Европа и все повече се налага и у нас.
 
Да пием повече вода, но от проверен водоизточник или от сигурен доставчик, както и да избягваме водата от чешмите в другите населени места, където сме на почивка. Въпреки че причината за разболяване, по думите на Христо Найденски, не е само водата, но и охлаждането на тялото и съответно отслабването на имунитета. Можем да се заразим и от леда в напитките, защото бактериите преживяват и при минус 20 градуса, предупреди той. Хранителните инфекции са различни, но симптомите на всички са сходни – разстройство, повръщане и отпадналост. При по-слабо изразена симптоматика най-често не търсим лекарска помощ, но има случаи, в които е важно да го направим:
 
„Когато имаме много силно изразени симптоми - силна отпадналост, силно повръщане, изпражнения с кръв и неща, които говорят за тежко нарушение. Всичко това говори, че организмът е тежко увреден и трябва да се намеси лекар“.

Всяко пътуване е предизвикателство, казва още Христо Найденски, затова където и да сме, трябва да бъден особено внимателни. И все пак има и по-рискови дестинации:
 
„Тези, които са в Близкия Изток, Азия. Там винаги има рискове от хранителни инфекции. Индия е изключителен случай. Там човек трябва да е много подготвен. Там трябва да се положи старание, да се проучи. Да не любопитства много за храни.“
 
Когато е на море самият, Христо Найденски предпочита растителната храна, но трябва да се внимава да е добре измита, особено кореноплодните зеленчуци. Хигиената е изключително важна, когато приготвяме храна:
 
„Не съм привърженик на заведенията. Ако някъде си позволя, гледам да е цяло парче месо, да бъде добре обработено, гарнирано по-семпло. Да съм наясно, че е добре обработено. Риба на морето се изкушавам, но първо правя проучване с приятели дали е добро“.

Децата са по-уязвими на инфекции, особено тези, които се отглеждат по-старателно и в по-стерилна среда.
 
Проблеми може да създаде и поглъщането на морска вода, казва още Христо Найденски, което при малките често се случва. Затова е добре да не намерим баланса в обгрижването, така че да са подготвени и  да не реагират на най-малката зараза.