Ново драматично развитие на кризата в Каталония. Испания направи първа стъпка към отнемането на автономията на провинцията. Правителството в Мадрид заплашва, че Каталония ще загуби редица права на самоуправление.

В момента регионът има:
- собствен парламент и правителство
- собствена полиция
- правото да праща само половината пари от данъци в Мадрид

Възможно ли е, вместо да спечелят независимост, каталонците да загубят всичко това?              
За разлика от каталонците, които отложиха обявяването на независимост и поискаха преговори, Мадрид зае твърда позиция. И след извънредно заседание на правителството поиска от лидера на автономията официално обяснение какво всъщност беше обявено в Барселона вторник.

Искането е първата стъпка, която предвижда конституцията, за да бъде отнета автономията на някой от районите в Испания.

Какво ще стане с независимостта на Каталония?
"Ако господин Пучдемон покаже воля да спази закона и да възстанови нормалната работа на институциите, ще имаме край на периода на нестабилност", заяви министър-председателят на Испания Мариано Рахой. 

За да бъде отнета автономията на Каталония, правителството трябва да е недоволно от официалния отговор на местните власти и да поиска от Сената да свали правото на самоуправление.

Така на ход отново са каталонците, които трябва да преценят дали Мадрид блъфира или наистина ще активира член 155, който предвижда отнемане на автономията. Вчера лидерът на областта даде сигнали, че е готов на отстъпки и преговори. Той първо обяви независимост, за радост на хилядите, събрали се по площадите. И секунди по-късно разочарова привържениците на независимостта с новината, че изпълнението на решението се отлага.

Опозицията, както в испанския, така и в каталонския парламент, отново призова двамата лидери, Рахой и Пучдемон, да преговарят.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: Нова телевизия