Обикновено, когато чуе думата затвор, човек се сеща за внушителна сграда, опасана с бодлива тел, прожектори и сложни алармени системи.

Затова е малко изненадващо, че затвор в Швеция наскоро спечели награда за природосъобразност.

Tabellen 4 - сграда в затвора с висока степен на охрана Sollentuna в Стокхолм, спечели награда за 2019 г. съгласно най-широко използвания метод за измерване на въздействието на сградите върху околната среда BREEAM за множеството си природосъобразни инициативи, сред които зелен покрив с площ от 1 100 кв. м, направен от растения и торф, вентилационна система, която рециклира топлината от въздуха и зала за боклук с осем категории за разделно събиране на отпадъците на осем отделни категории.

Сградата също така е обвита с 6000 кв. м изолационно стъкло, което регулира температурата и е с вградени аларми.

"Съдиите в конкурса бяха впечатлени от начина, по който са се справили с проблемите около устойчивостта, използвайки физическите характеристики на сградата, независимо от изискванията, свързани със сигурността", заяви Алън Йейтс, председател на журито.

Зелен покрив и по-зелена присъда

Закупената през 2010 г. от шведската компания Vasce, Tabellen 4 е адаптирана в сътрудничество с Шведската служба по затворите и пробацията (Kriminalvarden).

Растителността и торфът "защитават покрива от слънчева радиация, валежи и температурни промени," като в същото време помагат за "улесняването на оттичането на повърхностните води и подпомагат опрашването," заяви Сара Йегермо от Vasce, цитирана от CNN.

Това е "от най-голямо значение, тъй като популацията на печелите намалява," каза още Йегермо, добавяйки, че "разнообразната зеленина около сградата" допълнително създава "по-хармонично впечатление."

Снимка: Kriminalvarden

Някои от другите природосъобразни характеристики на сградата са тоалетните с ниско потребление на вода, енергийно ефективните хладилници и преминаването към LED осветление, което може да бъде включвано и изключвано от центъра за наблюдение.

Сградата се загрява и охлажда от механична вентилационна система, която рециклира енергията от въздуха. Според Vasce, тази система е намалила енергията за отопление на сградата с 50-60%.

Освен това всички остатъци от храна от кухнята на затвора се конвертират в биогаз, 12% от предлаганата храна е органична, а най-малко две ястия в седмицата са вегетариански, казва Патрик Снелман, бивш помощник директор на Sollentuna.

Сградата също така разполага с подземен коридор, който свързва затвора, прокуратурата и съда, така че "затворниците да могат да бъдат транспортирани безопасно без коли," казва Снелман.

Подобренията в Tabellen 4 са част от по-мащабните усилия на Шведската служба по затворите и пробацията да подобри благосъстоянието на хората в системата на затворите.

"Нивото на стреса на служители, затворници, роднини и други посетители се покачва в подобна институционна среда," казва Йегермо.


"Проучванията ясно показват, че хората са по-удовлетворени, когато има зеленина. Тогава има по-добра концентрация и демонстрират повече съчувствие, което, от своя страна, води до по-добри резултати, подобрена концентрация и по-малко отсъствия по болест."