"За Бога, братя, не пътувйте! Не напускайте областните градове, въпреки хубавото време и поредицата от почивни дни. Премиерът Бойко Борисов също го каза на Велики четвъртък – никакво пътуване в петък, КПП-тата на входовете и изходите на областните градове затягат контрола! А от опит знаем, че думата на Борисов в тази дъържава се слуша", така започва анализ на Николай Коцев, цитиран от в. Монитор.

Ето какво още пише той:

На мен обаче ми се наложи да напусна София с кола – по уважителни причини. Това се оказа трудна задача, но не и невъзможна.

Ако все пак ви се налага да пътувате – задължително си напишете предварително поне 2-3 декларации, а според дестинацията може и 3-4. И не лъжете, защото проверяват и ви грози солена глоба, а може би и нещо по-сериозно. Документ с невярно съдържание се нарича и никак не е безобидно според закона.

За полицаите. Пускат момчетата, ако имате сериозни и уважителни причини. Не се правят на важни, ще ви изслушат, ако имате нещо спешно, организацията е добра.

Но излизането е страшно трудно, защото на КПП-тата се образуват километрични опашки. А опашките се образуват, защото Сульо, Пульо, Атанас и Спас са чули, че с декларация все пак може да се пътува и са се юрнали като невиждали при роднини в други градове.

В 90 на сто от декларациите, с които софиянци са напуснали столицата на Велики четвъртък, пише, че пътуват по работа, съобщиха от МВР.

Много работни хора сме това, българите. Баш по Великден 90% от нас пътуват по... работа.

Казах вече за документите с невярно съдържание. Ако тарикатите продължат да злоупотребяват с декларациите, ще ви кажа какво ще стане.

На щаба, на МВР ще им писне и ще забранят пътуването въобще. Тогава и да ви се наложи наистина да пътувате, няма да можете.

Аз например се добрах до КПП-то на изхода на София в посока магистрала „Хемус“ за един час и петнайсет минути. Имаше много прегрели и аварирали автомобили, задръстването наистина беше кошмарно.

Ние, шофьорите на стари коли, знаем, че в такива случаи трябва да изключваме двигателя от време на време. По-новите автомобили това го правят сами. Всеки шофьор знае колко е неприятно колата да прегрее и да избълва антифриза. Да „фърлиш водътъ“, както казват по Врачанско, е доста кофти работа.

Най-нагли в тази ситуация са „тарикатите“. Те карат в аварийното, което би трябвало да е зелен коридор за тирове, за линейки и полиция и малко преди КПП-то се шмугват нахално пред вас. И даже няма шофьорско извинение – онова колегиално премигване с аварийните. А най-големите тапи стават заради шушумигите. Един такъв шушумига с комби в цвят „изяде ме ръждата“ беше натоварил 2-3 стека с евтина бира отзад, очевидно му беше много важно да я закара в провинцията и да си я пийне на слънчице.

Нема лошо! Все пак рубриката ми се казва „Бира и шкембе“.

Обаче клетникът не знаеше, че трябва да има декларация и големи обяснения паднаха. Пак няма лошо, но резултатът бе такъв, че аз 5 минути стоя на място с работещ двигател и го чакам. Чакат и всички други в колоната. Ето такива неща, плюс наистина безпредметни пътувания правят тапите по КПП-тата.

В крайна сметка се измъкнах от София, но повтарям – не беше лесно!Самото пътуване в извънредното положение, като изключим кошмарите по КПП-тата, е песен. Кара се много спокойно. Шосетата са полупразни, можеш да се шириш и да поотпуснеш крака върху газта. Даже старото ми фиатче вдигна мощността, ей така, от само себе си, с едни 20-30 коня.

„Сивият вълк“, както го наричам, видя празен междуграддски път и си помисли, че е баварец. Сега сериозно – не позволявайте свободните от силен трафик шосета да ви подлъжат и не натискайте газта прекалено над обичайния си маниер на шофиране. Защото стават бели.

Друго впечатление – няма жива магистрална проститутка по пътищата. Поне аз не видях. Кой прави платен и рисков секс в това чумаво време? Услугите на тези труженички никога не съм използвал през живота си. А на сутеньорите им мястото им е в затвора. Но се замислих – какво ядат сега магистралните момичета? Те не могат да изкарват по друг начин парите си, а мярката 60/40 тях не ги лови.

И така, не пътувайте, освен ако наистина не ви е важно. Традиционно православните Гърция и Сърбия забраниха пътуването по празниците въобще. А те са много по-вярващи хрстияни от нас и да си го признаем – по-ербап са от нас и гърците, и сърбите. Ако бях в Сърбия, например, нямаше да напиша този текст, защото изобщо нямаше да ме пуснат да напусна Белград. Хубаво време и слънце винаги ще има. И гадният коронавирус няма завинаги да контролира живота ни. Пак ще пием бира в градинките – без маски. Както пеят Гънс в една от най-хубавите си балади: Just a little patience...