Странно или не, но и най-добрият приятел на човека – кучето, е на не по-малка почит, когато става въпрос за възхвала на неговия героизъм или принос към дадено дело.


Доказателство за това са паметниците, които са направени в чест на тези животни. От САЩ до Сърбия, вижте някои от най-забележителните монументи.

Балто, Ню Йорк

В Сентръл парк можете да видите статуя на куче с шейна, направена в чест на смело пътуване през 1925 г. от Анкъридж, Аляска, до Номе през зимата, за да донесе животоспасяващи лекарства на града по време на епидемия от дифтерия. Балто е едно от многото кучета, които са преминали почти 1000 мили, борейки се с виелици и минус 40 градуса температури.

Старият Шеп, Форт Бентън, Монтана

Бронзовата статуя на овчарско куче се намира във Форт Бентън. След като собственикът на Стария Шеп умира и тялото му е изпратено до семейството му с влак, лоялното куче се връща четири пъти на ден, дори през зимата, надявайки се, че собственикът му ще се върне.

Служителите на гарата го хранят и го приютяват, а мнозина идват да го снимат, но той отхвърля всички и не желае да бъде осиновен. Името му е изписано с големи букви на железопътна линия като почит към верността му.

12 места в Европа, които трябва да посетитеТе привличат хора от всички краища на света

Териерът Боби, Единбург

Тази статуя на скай териер, който е прекарал в скръб 14 години на гроба на господаря си, е била издигната в двора на църквата „Грейфриърс" през 1873 г., година след смъртта на кучето.

За Боби са снимани два филма и е написана книга. Той е погребан до неговия собственик, полицейски нощен пазач, починал през 1858 г., а каишката и купата му са в музея на Единбург.

Сержант Джендър, Нюфаундленд

Това куче е спасило живота на канадски войници по време на Втората световна война, поради което е почетено с бронзова статуя в Gander Heritage Memorial Park. Един ветеран от Канадските кралски сили, който се бие заедно с кучето, убито в битката при Хонконг, свидетелства за смелостта му при откриването на статуята му през 2015 г.

 

Хашико, Токио

Акита, собственост на професор в университета в Токио, който винаги го е придружавал до железопътната гара Шибуя по пътя му към работа, продължава да чака 10 години на гарата, след като господарят му умира. Статуята на Хачико, издигната в популярен развлекателен и търговски район на Токио, е популярно място за срещи.

Ислай, Сидни

Рядък пример за говорещ паметник на куче, тази очарователна статуя на любимия домашен любимец на кралица Виктория, молещ на задните си крака, стои много подходящо пред сградата "Кралица Виктория".

"Здравейте", казва Скай-териерът. "Заради многото добри дела, които съм направил за глухи и слепи деца, ми е дадено правомощието да говоря." Кръстено на легендарното шотландско уиски, Ислай благодари на тези, които хвърлят монета с пожелание за добро.

Фала, Вашингтон

Най-известното Първо куче (и единственият домашен любимец в мемориал на президента), Фала, черен шотландски териер, е почетено със статуя. Фала често придружава президента Рузвелт при официални пътувания и дори участва в преговори.

Когато Рузвелт и Чърчил подписват през 1941 година Атлантическата харта, до двамата политици е и Фала. Той също е вдъхновение за два филма и комикс.

Патси Ан, Аляска

Патси Ан е глух бултериер, който усеща кога корабите пристигат в Юниу. Тя тича от пристанището, за да предупреди местните жители, преди корабите още да се виждат, а след това се връща, за да поздрави екипажа и посетителите. Патси Ан е обезсмъртен със статуя близо до пристанището.

Куче в космоса, Лос Анджелис

Портретите на кучета в космоса в музея на Джурасик Технолоджи варират от Лайка, първото живо същество, което е било на борда на съветския космически кораб "Спутник II" през 1957 г., до Стрелка, едно от първите две кучета, оцелели на космическа мисия.

Лайка умира в космоса, а кученце, родено от Стрелка, е подарък на Каролин Кенеди. Още десет руски кучета са били изпратени в космоса, обучени да се справят с турбулентност, шум и безтегловност (всички идващи от Москва, свикнали с тежки температури и условия), преди Юрий Гагарин да е първият човек, изпратен в космоса през 1961 г.