Жителите на най-богатите страни в света, от така наречения „златен милиард“, днес са най-уплашени от коронавируса, пише Труд бг.

В развитите страни конспирацията е разцъфтяла с пълна сила в очакване, че през идващата 2021 година ще дойде нещо ужасно. Или глад, или бедност, или природни бедствия. Да се опитаме да разберем дали това е вярно и какво всъщност очаква „златния милиард“.

Има само пет конника на идващия Апокалипсис. Първият, който идва, е Цар Глад. ООН вече няколко пъти предупреди, че стотици милиони хора могат да се сблъскат със сериозно недохранване през следващата година.

Парадоксалното гладуване

Парадоксът е в това, че никога в човешката история производството на храна не е достигало до такива размери. Затварянето и блокирането на граници по света прекъснаха веригите за доставка.

Доста често фермерите са принудени да изхвърлят реколтата си, тъй като ограниченията не им позволяват да я доставят на своите клиенти. В резултат на това потребителите са изправени пред недостиг от храна и нарастващи цени.

Вече видяхме репетицията на такава изкуствена криза през пролетта, когато западните супермаркети изведнъж се изпразниха и престанаха да бъдат блестящата витрина на капитализма, а особено популярните стоки се продаваха под безсмъртния социалистически лозунг „две опаковки на човек“.

Повторението на тази история в по-голям мащаб е това, от което днес се страхуват жителите на „златния милиард“.

Тук не става въпрос за глада, в смисъла, в който той наистина заплашва милиони хора в Африка и Югоизточна Азия, а за недостъпността на повечето нормални храни, поради рязкото покачване на техните цени.

Оттук е и подновения интерес на Запада към градинарството и консервирането на реколтата за зимата, масовата мода към веганството и притесненията от какво да се направи изкуствено месо. А добрата храна може да стане лукс.

Достъпът до говеждото месо може да се превърне в отделен проблем.

Еко радикалите, с подкрепата на влиятелните световни структури, размахват темата за глобалното затопляне по всякакъв възможен начин. Кравите отдавна са признати за един от основните виновници.

Изпускайки метан, те влошават климата. Ако се реши те да бъдат изпратени на сметището на историята, червеното месо наистина може да се превърне в деликатес, както прогнозират експертите от Световния икономически форум (СИФ) през 2016 г.

Безналични пари

Друга популярна история на ужасите е забраната за парите в брой. В много развити страни банките вече са с отрицателна рентабилност. Тоест гражданите плащат допълнително на банката, за да им пазят спестяванията.

Популярна конспиративна история на ужасите казва, че паричните средства може да бъдат забранени в един момент. Тогава банките ще могат да правят буквално каквото си искат с депозитите на гражданите.

Истинският проблем, който теоретиците на конспирациите пренебрегват, е, че самите банки днес са изключително несигурни. В много държави темата за цифровата валута се развива активно. Ако тя бъде приложена и централните банки ще са отговорни за техните емисии, тогава други банкови структури може изобщо да изпаднат от бизнеса. Тях ги грози банално разорение. А вложителите рискуват да останат не само без пари в брой, но и без пари изобщо.

Бедността

На върха на класацията за лоши предчувствия е забраната за частната собственост. Тук е обичайно да се позоваваме на утопичния текст на Ида Окен, бивш министър на околната среда на Дания.

Той беше публикуван на уебсайта на СИФ още през 2016 г. Ето неговия цитат: „Добре дошли в 2030 г. Добре дошли в моя или по-скоро в „нашия“ град. Аз нямам нищо. Нито кола, нито къща, нито дрехи, и никакви битови предмети".

Изводът е, че през 2030 г. всички, с изключение на много заможните, ще преминат на велосипеди и обществения транспорт.

Наемът ще се превърне в социален наем. А собствеността просто ще бъде анулирана и ще се предоставя безплатно на всички при поискване. От супената лъжица до панталоните.

Теоретиците на конспирацията се страхуват от това. Но да се страхуваш наистина е нещо съвсем различно. Милиони хора от „златния милиард“ през 2020 г. си загубиха работата. От това следва, че те не могат нито да си плащат наема, нито да изплащат ипотеката си, нито да вземат кола на кредит.

Засега правителствата замразиха плащанията за наеми, забавиха ипотеките, но ако състоянието на нещата не се промени, гражданите автоматично ще загубят правата си върху своите автомобили, къщите и апартаментите си. Несъстоятелността на малкия и среден бизнес, която вече е затворен от локдауни, също ще доведе до бързото нарастване на броя на лумпените. Като цяло много хора наистина рискуват да останат без собственост.

Катастрофите

Постепенната промяна в глобалната информационна програма показва, че глобалното затопляне ще се превърне в основната емисия новини за 2021 г. Бил Гейтс вече открито заяви това.

Ако днес всички икономически проблеми и предизвикани от човека кризи се прехвърлят на пандемията от коронавирус, то в близко бъдеще масите ще бъдат уплашени от изменението на климата и вероятните природни бедствия.

Сред най-живописните истории на ужасите са: земетресение в разлома Сан Андреас, което ще унищожи половината от Америка, мощната слънчева буря, която ще деактивира мобилните и радио комуникациите по цялата Земя, свличането в океана на Източното крайбрежие на САЩ и гигантски земетресения в Япония и Чили.

Всъщност, изобщо не е необходимо всичко това да се случи. Но е абсолютно сигурно, че световните медии ще сплашат човечеството с това.

Ваксината

Е, последният, петия конник на Апокалипсиса, е глобалната ваксинация. Западняците имат редица страхове за това. Някои от тях се страхуват, че ваксината има опасни странични ефекти или дори летален изход. Някои от тях вярват, че тя ще се превърне само в предлог за чипиране на населението.

Удивително е, че фантастичните фобии масово обхващат хората не някъде в Африка, а в просветените, богати страни, където ваксинациите отдавна и здраво са навлезли в бита.

Въпреки това, ваксината срещу коронавируса е особена. Само едно малцинство от нейните противници са убедени антиваксери. Преобладаващото мнозинство са обикновени хора. Но те имат много въпроси за новата ваксина, на които властите на техните страни упорито не отговарят.

Например, докато в Русия и Китай ваксината се произвежда в държавните институти, в западните страни тя се произвежда от частни фармацевтични компании. Тези корпорации са участвали в различни скандали неведнъж. Тук са опасните странични ефекти на лекарствата и спечелените пари от фалшивите вируси като птичия грип.

Хората са разтревожени и от невероятната съгласуваност между медиите и интернет платформите, които изглежда имат за цел да постигнат поголовна ваксинация. Още през пролетта, в социалните мрежи, първата тенис ракета на света Новак Джокович беше преследван от тях.

А той просто написа, че не иска да бъде ваксиниран срещу коронавируса, и стана изгнаник.

В Канада и Великобритания активно се подклаждат слухове, че отказалите се от ваксините няма да могат да пътуват, да използват обществения транспорт или да посещават университети, ресторанти и театри. Засега това са само слухове, но те подклаждат масовата паника.

* * *
Ако погледнем хладнокръвно на всички тези ужасни истории, какво виждаме? Изглежда, че за 2021 г. се планира масивно жертвоприношение на западната средна класа. Самата витрина на „златния милиард“, по който някога въздишаха хората от СССР.

Всъщност плановете на западните елити са да лишат масите от собственост и работа по време на контролираната икономическа криза. Това не изисква никакви интриги, които теоретиците на конспирацията толкова много обичат.

Достатъчно е да се затвори икономиката само веднъж или два пъти с локдаун и работата е готова - обеднелите хора наистина ще загубят цялото си имущество и ще оцелеят с изкуствено месо. Няма нужда да ги чипирате, защото бедността, безработицата и глада ще ги направят напълно контролирани. А човек може да забрави за прословутите свободи и човешки права.

Клаус Шваб, когото мнозина смятат за нещо като съвременния Доктор Зло и създател на теорията за „Великото рестартиране“, в своите книги пише в прав текст за причините за случващото се.

Според него транснационалните корпорации (ТНК) имат „разрушителен ефект“ върху конкурентния бизнес. Преведено на човешки език, те разрушават конкуренцията. Airbnb убива хотелиерския бизнес, Amazon убива традиционната търговия на дребно.

В тази ситуация западните правителства могат да ограничат монополистите и тогава нормалното икономическо развитие ще бъде възстановено. Но ако правителствата насърчават само ТНК, тогава супермонополът ще предизвика нова производствена криза.

Само че, тя ще бъде наречена за красота не Великата депресия, а Великото рестартиране (Great Reset). Изглежда, че много национални правителства на Запад наистина могат да се предадат на милостта на корпорациите. Тогава съдбата на техните граждани няма да е за завиждане.

Но в това турбулентно време пред Русия се отваря прозорец с възможности.

Ако не копираме сляпо западните практики, а използваме новите технологии за развитието на страната, ако държим апетитите на корпорациите под държавен контрол, тогава пробивът за нас е съвсем реален, както в икономиката, така и в качеството на живот, и в тези свободи, които в момента се унищожават на Запад.

Превод: "Труд“/Павел Павлов