Често усещането за буца в гърлото се появява по време или след стресови ситуации - сякаш гърлото се свива, трудно преглъщате, не достига въздух. Това се дължи на факта, че когато сме нервни се напрягат всички мускули - включително и гърлото. Обикновено в подобни случаи, буцата изчезва, когато се успокоим.

Ако количеството на стрес в живота ви е прекалено голямо и усещане за буца в гърлото не дава спокойно да живеете, е най-добре е да се обърнете към психотерапевт. Но лекарят първо трябва да изключи всички други възможни причини, т.е. болести, за това чувство, но те не са малко, а поне десетина.

Тумор. Това е най-опасната причина, която трябва да проверите възможно най-бързо. Дискомфортът в гърлото може да е причинен от доброкачествен тумор. За неговото отстраняване ще са необходими или консервативно лечение (лекарства и т.н.) или хирургия. Отстраняването на тумора в никакъв случай не бива да се протака, тъй като е възможно той да расте и буквално да прекъсне дишането.

Особено тревога предизвиква злокачественият тумор - в действителност това е рак на гърлото. Изходът на това заболяване е изключително трудно да се предскаже, но е важно възможно най-бързо да се започне лечение при онколог.

Кои са останалите болести, на които е признак усещането за буца в гърлото четете в zdrave.to