Мехмет Айдън, създател на оценяваната на 100 млн. долара видеоигра, която е в центъра на разследването на пирамидална схема в Турция, твърди, че първоначално е бил вдъхновен от FarmVille.

Подобно на онлайн играта, симулираща земеделска дейност, която бе популярна по-рано през товва десетилетие, неговият турски вариант на име Farm Bank позволява на играчите да си купуват виртуални животни и да произвежда и продават виртуална реколта.

Разликата е, че неговите участници трябва да инвестират истински пари – до такава степен, че Айдън твърди, че ще отвори най-голямата мандра в Европа с набраните средства.

“Виждал съм всичките тези Понзи схеми онлайн и съм си мислел тези измамници са глупави,’" казва 26-годишният Айън, по отношение на земеделската земя с площ от 550 акра, която купува през ноември в село Пазаркая, намиращо се по средата между Истанбул и Алепо, Сирия.

“Те би трябвало да правят реални инвестиции с парите, които събират от хората, вместо да ги мамят.”

Това, което Айдън определя като иновативен начин да се позволи на обикновените хора да печелят пари и да помагат за възраждането на една изпитваща затруднения индустрия, породи подозрения у властите, които смятат, че популярната игра е измамна схема, която в крайна сметка ще се сгромоляса и ще остави много турци с празни ръце.

Ciftlik Bank е спряла да приема нови членове вчера, като изчаква резултатите от държавното разследване.

В петък Министерството на търговията на Турция забрани рекламите на Farm Bank, или Ciftlik Bank, както е известна на турски език, за период от три месеца, за да избегне подвеждането на клиенти, които могат да я помислят за истинска банка.

35 000 крави

В опит да разсее съмненията, миналия месец Айдън покани участници в играта на мястото в Анадола, където твърди, че ще построи мандра на стойност 185 млн. долара. В нея ще се отглеждат 35 000 глави добитък, които ще са собственост на инвеститорите в Ciftlik Bank.

Стотици турци от цялата страна се стекоха на мястото под студения дъжд, за да се уверят, че не участват в измама.

“Отначало имах съмнения, но те спечелиха доверието ми, след като видях, че наистина се инвестира,’’ казва 23-годишния Хасан Челеби, който изминава до мястото около 1 100 км от източната провинция Ерзурум.

“Влагаш 1 лира (0.26 долара) в Ciftlik Bank и получаваш 2.25 лири (0.6 долара) след година. Ще изтегля банков заем, за да инвестирам още.’’

Айдън, който се научава как да програмира видео игри от видеа в YouTube, дори не си е и представял колко бързо Ciftlik Bank ще набере инерция, след като пуска играта през август 2016 г. Играчите започват, като си откриват безплатни онлайн профили.

След това си купуват виртуални животни (овце, крави, печели, пилета) и купуват храна, за да ги хранят, докато не започнат да получават от тях мляко, мед или яйца. След това те ги продават срещу печалба, която може да бъде осребрена в турски лири или реинвестирана за разширяване на виртуалните им стопанства.

Инвеститори са вложили над 400 млн. лири (106 млн. долара) досега, а според Айдън в Ciftlik Bank в момента има 350 000 местни и 150 000 чуждестранни участници. Компанията майка на играта - Fame Game, е базирана в Северен Кипър, за да си спести плащането на данъци.

Криминално разследване

В рекламите на играта във Facebook, Twitter и YouTube има съпровод на песничка, в която се пее, че участниците ще удвоят инвестицията си след година. Според сайта на Ciftlik Bank, в случай на фалит компанията гарантира изплащането на вложените средства, а тези, които са инвестирали 5 000 лири (1320 долара) или повече, получават писмен договор.

Обещания като тези заостриха вниманието на турските власти. Освен разследването на министерството на търговията, Бордът по капиталови пазари подаде жалба срещу Ciftlik Bank, заявявайки, че играта има някои характеристики на пирамидалните схеми.

Министерството на промишлеността подаде отделна жалба, обвинявайки Ciftlik Bank, че невярно е рекламирала, че Айдън ще получи награда от турския министър на науката, индустрията и технологиите Фарук Йозлю, в Малайзия.

“Не е възможно играта да осигурява високата доходност, която обещава“, заявиха от Борда по капиталови пазари в края на декември.

Аайдън обаче настоява, че няма намерение да мами никого. Той винаги е искал да инвестира в земеделие, а играта му осигурява парите да го направи.

Той е похарчил 15 млн. лири (3.97 млн. долара) за земеделска земя и планира да започне да произвежда мляко до втората половина на 2018 г. Компанията дори подписва франчайзингови договори с търговци от цялата страна.

“Искам правителството да разследва мен и моята компания. Искам това да свърши възможно най-бързо,” казва Айдън, цитиран от Bloomberg.

Той не насърчава хората да продават домовете и колите си, за да участват в играта, но някои правят точно това. Хамза Аслан, бивш автотърговец, е продал всичките си коли, за да набере 250 000 лири (66 000 долара), които да инвестира в играта.

Той прогнозира, че проектът ще помогне за намаляване на инфлацията, като свали цените на хранителните продукти.

Тевфик Кескин, който оглавява Асоциацията на млекопроизводителите в Турция, обаче твърди, че последните три години са били “ужасни” за тях, тъй като цените на млякото на едро са паднали. “Много мандри затварят,” казва той.

Брутният марж на печалба на публичните млекопроизводители варира от 15 до 20%, което е доста по-малко от обещаваното от Ciftlik, добавя Ердем Хафъзоглу, анализатор в BGC Partners в Истанбул.

На церемонията за началото на строителството на фермата присъства кметът на района, а водещият оприличава Айдън на един от зетовете на президента Реджеп Ердоган - Селчук Байрактар, като едновременно е млад и успял.

Ciftlik Bank набра инерция, отчасти възползвайки се от възхода на националистическите и религиозните нагласи във време, в което разривът между Турция и партньорите й от НАТО се задълбочава.

Много играчи смятат, че Ciftlik има патриотичната цел да помогне на Турция да не разчита толкова много на вноса. В тон с всичко това, церемонията започва с четене на Корана и завършва с музика в изпълнение на военен оркестър.

“Планирам да инвестирам 20 000 лири (5300 долара) първоначално и ако всичко мине добре, може дори да продам колата си и да инвестирам още,” казва 30-годишният Сеймус Онум, който изминава 1 000 км, за да  присъства на церемонията.

Айдън, който твърди, че фермата може да бъде финансирана напълно с парите на участниците в играта, вече използва и други начини за правене на пари. Миналия месец той обяви във Facebook, че вече „копае“ биткойни.