"Амазон", "Гугъл" и "Епъл" имат служители, които слушат записи от смарт устройствата ни. Твърдението е на агенция "Блумбърг". За да намери по-бързо и по-синтезирана информация, Анжелик използва т.нар умен асистент на телефона си.

Такива възможности предлагат технологичните компании "Амазон”, „Гугъл” и „Епъл". Техни служители са натоварени със задачата да слушат записи от нашите смарт устройствата, разкрива статия на "Блумбърг".


Според написаното умните асистенти записват част от гласовите ни команди към телефоните. Целта на тези записи е да се подобри изкуственият интелект на системите, за да разпознават по-лесно гласове.

Основната опасност е, че устройствата чуват разговорите ни - случайно или не.

И трите компании заявяват пред „Блумбърг”, че слушането на записи от хора се случва рядко и има за цел да подобри разпознаването на човешката реч.

Специалистът по киберсигурност Спас Иванов показва, че можем да заличим зададените от нас команди в системата на „Гугъл”, като ги изтрием от профила си. Той съветва всички, които се притесняват думите им да не бъдат чути от големите компании, просто да не използват умните асистенти.