Революция. Тайландски учени откриха лек за милиони мъже и жени, които губят косата си, а с нея е самочувствието си.

Учени намериха ново лекарство срещу оплешивяването, съобщават международните медии.

Фризьор: Това е най-фаталната грешка, която съсипват косата

Изследователите проведоха експеримент, включващ петдесет души, страдащи от най-честата форма на косопад - андрогенетична алопеция, т.нар. женски косопад. Учените открили, че морската авицения, която е вид мангрово дърво, съдържа Avicequinone-C, химикал, който спира косопада. Той инхибира действието на ензимите, които водят до повишени нива на хормони, които причиняват косопад.

Участниците в експеримента редовно втривали екстракта от авицения в скалпа. Учените стигнали до заключението, че Avicequinone-C не само предотвратява косопада, но и насърчава растежа на новата коса.

Учени са категорични: Този продукт ще ви спаси от косопада

"Открихме много предимства в това растение. Първо, то предотвратява ензимите да произвеждат хормони, които допринасят за оплешивяване. На второ място, морската авицения помага на организма да произвежда протеин, който стимулира растежа на косата", обясни Ванчай Дикнамкул, професор в университета Чулалонгкорн.

Ученият отбеляза, че повечето лекарства за косопад са синтетични и съдържат вещества, образувани от химически синтезирани елементи. Той добави, че такива продукти имат много странични ефекти, докато екстрактът от морска авицения е съставен от естествени съставки.