В края на юни планетата Земя е завършила най-бързата обиколка около оста си в историята – 24 часа без 1.59 милисекунди. Причините за това са абсолютно непонятни на учените, а последиците могат да имат сериозен ефект върху живота ни, ако този процес продължи.

Има възможност това да е първият път в историята на човечеството, в който наблюдаваме този феномен и е вероятно да се наложи глобалните часовници да бъдат забързани.

„Това ще е нужно, за да запазим Кооринираното универсално време, което познаваме. То е базирано на много точни атомни часовници, които са в синхрон със слънчевото време, а то – базирано на движението на Слънцето в небето”, съобщават от Time And Date, цитирани от "Флагман".

Най-притеснителното в случая е, че учените нямат идея защо планетата ни рязко е започнала да се върти много бързо. Според някои експерти последиците могат да са „катастрофални”, а други вече започнаха да спекулират, че това се дължи на климатичните промени.

Представяме ти 1500 лв. онлайн казино Бонус на efbet.com

През всички години, в които човечеството е измервало времето прецизно – от 1970 г., скоростта на въртене на Земята около оста ѝ винаги е намалявала. В този смисъл всички атомни часовници на планетата досега винаги се е налагало да добавят високосни секунди. Така за последните 52 години към часовника са добавени общо 27 секунди.

Така е изчислено, че преди около 1 млрд. години, денонощието на планетата е било малко по-малко от 19 часа, сравнено със сегашните около 24.

На 29 юни обаче, за пръв път в историята, Земята е завършила обиколката си по-бързо, с което е започнал обратен процес – от забавяне, към ускорение на въртенето ѝ около оста.

Процесът на ускорение е виден от тази графика на timeanddate.com

Отнемайки една секунда от денонощието би значело, че всички часовници, всяко денонощие ще пропускат една секунда от измерваното време, а това може да създаде сериозни проблеми за действащите IT системи.

Мета/Фейсбук предупреди в края на миналия месец, че добавянето на т.нар. „високосна секунда” може да доведе до сериозни последици за всички смартфони, компютри и като цяло комуникационни системи. Разликата в показанията на часовниците ще бъде между 23:59:58 и 00:00:00, което може да има „катастрофален ефект” за всеки софтуер, разчитащ на таймери и графици.

Това се дължи на факта, че за успешната работа на подобни платформи се приема, че времето се движи напред и е константно. Ако вътрешните часовници на тези IT системи се наложи да бъдат променени назад с 1 секунда, за да се отчете странното поведение на планетата ни, могат да се очакват широкомащабни прекъсвания на услугите по света.

Междувременно учените търсят причините за тази абнормалност.

Очаква се Леонид Зотов, Крисчън Бизоард и Николай Сидоренков да съобщят на ежегодната среща на Обществото по геонауките на Азия и Океания в края на седмицата, че промяната в скоростта на въртене на Земята се дължи на т.нар. ефект „Клатушкането на Чандлър” – термин, описващ малкото и ирегулярно движение на географския полюс на планетата ни по нейната повърхност.

Обичайната му амплитуда е между 3 и 4 метра по повърхността. Но от 2017 г. до 2020 г. той не е наблюдаван, казва Леонид Зотов.

Международната станция по въртенето на Земята в Париж пък ще продължи да следи процеса и ще уведомява с аванст от 6 месеца правителствата по света кога трябва да се добавят или отнемат от времето „високосни секунди”. А дали планетата ни ще продължи да се върти по-бързо и по-бързо, а дните да стават все по-къси – никой не знае, поне на този етап.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук