Русия е изстреляла космическо оръжие, което има способност да атакува сателити на ниска околоземна орбита. Това съобщи говорителят на министерството на отбраната на САЩ ген. Пат Райдър.

На брифинг пред журналисти той уточни, че това е станало на 16 май, а руският сателит оръжие в момента е на една и съща орбита със сателит на американското правителство, предаде БТА.

Попитан от журналисти дали руското оръжие е заплаха за американския сателит, говорителят на Пентагона отговори: "Tова е космическо оръжие на същата орбита със сателита на американското правителство."

Представителят на САЩ в ООН Робърт Уд по-рано направи изказване в същия дух.

Според американските воени Русия вече е изстреляла подобно космическо оръжие през 2019 и 2022 г.

През февруари в Съединените щати се появиха предупреждения за ядрените амбиции на Русия в космоса, като бе отбелязано, че ядреният потенциал на оръжия, насочени директно срещу сателити, може да представлява заплаха за националната и международната сигурност.

Американското правителство обвини Русия, че разработва военни мощности за употреба срещу сателити, но президентът Джо Байдън все пак увери, че няма ядрена заплаха срещу американците или хората по света.

Руският президент Владимир Путин каза в отговор, че Русия е против разполагането на ядрени оръжия в космоса.