Мистерията около смъртта на една от най-известните "крещящи мумии" на Египет, беше разгадана.

Мумията на крещяща от ужас жена, която е открита през далечната 1881 г., в кралската гробница в Дейр ел-Бахари, е идентифицирана като египетска принцеса, починала от сърдечен удар преди 3000 години, пише сайтът Ahram Online.Изследователите използвали Компютърна томография, за да разкрият, че принцесата е починала от масивен инфаркт. 

Според един от авторите на изследването, египтологът Заха Хавас, резултатите от компютърната томография показват, че жената е починала от инфаркт, а тежката атеросклероза на коронарните артерии е довела до внезапна смърт. 

Според изследователите, по време на процеса на балсамиране, се е запазило положението на тялото на жената, в което е била в момента на смъртта си."Положението на тялото е със свити и кръстосани крака, с обърната глава надясно и увиснала челюст. Предполагаме, че тялото е можело да бъде намерено не по-рано от няколко часа след смъртта", обясни Хавас.

„Мумията на крещяща жена“ е открита през 1881 г. близо до град Луксор. Тя била в обща гробница, сред 40 мумии на членове на кралската династия. 
Самоличността на жената все още е въпрос на спорове сред учените.