В резултат на сътрудничеството между изследователи от Мароко, Германия и Египет беше разкрита удивителна тайна.

Използвайки напреднала технология, екип от учени е открил, че "жълтото стъкло", използвано за създаването на прочутата висулка на Тутанкамон, се е появило след сблъсък на метеорит със Земята.

Този материал, който преди е бил използван за направата на висулката на фараона, е проява на уникални природни процеси, случили се на Земята преди милиони години.

Начален Бонус до 1500 лв. за Онлайн Казино Игри от efbet!

Една от най-интересните мистерии, които учените се опитват да разрешат, е произходът на този мистериозен материал. Изследователите заявиха, че стъклото е на повече от 28 милиона години и съставът му включва кварцови зърна, покрити със смесен глинен минерал.

Последните изследвания позволиха на експертите да открият циркониев оксид и атоми, които образуват правилна триизмерна опаковка в проби от "жълто стъкло". Тези открития сочат процеси на образуване на стъкло при свръхвисоки температури, надвишаващи 2,2 хиляди градуса по Целзий, и налягане от повече от 12 хиляди атмосфери.

Все още обаче остава загадка как се е появило „жълтото стъкло“. Има предположение, че е възникнало в резултат на сблъсък на метеорит със Земята, въпреки че се взема предвид и възможността за образуване след ядрен удар, но тази опция изглежда по-малко вероятна.

Въпреки това отбелязваме, че в Либийската пустиня няма метеоритни кратери, а най-близките са разположени доста далеч от района на изследване.

По този начин откритието на изследователите може да даде нов тласък на изследването на мистериозния произход на „жълтото стъкло“ на Либийската пустиня, хвърляйки светлина върху удивителните природни процеси, случили се на Земята преди милиони години.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук