Китайски археолози направиха важно откритие, разкопавайки подземен бункер. Той е служил като обект за ужасни човешки експерименти, проведени от учени от Японската империя по време на Втората световна война.

Институтът за културни реликви и археология в Хейлундзян наскоро обяви находката, намираща се близо до малкия град Анда в провинция Хейлундзян в североизточен Китай, пише IFLScience.

Подземният комплекс, състоящ се от U-образна структура с размери приблизително 33 метра дължина и 20,6 метра ширина, обхваща сложна мрежа от взаимосвързани тунели и камери.

Експерти казват, че съоръжението е служило като лаборатория и изолирана зона за Unit 731 - скандално секретно изследователско звено, създадено в окупирания от Япония Китай.

Първоначално замислено като звено за обществено здравеопазване през 30-те години на миналия век, звено 731 в крайна сметка се превърна в център за изследване на биологични и химически оръжия, използвайки китайци, корейци, руснаци и американци като експериментални „доброволни“ жертви, пише glasnews.

Представяме ти 200 лв. Бонус за Спортна efbet.com

Ужасяващите престъпления срещу човечеството, включени в този изследователски проект, са трудни за разбиране. Под командването на генерал Сиро Изия, жертвите са били подлагани на брутално отстраняване на жизненоважни органи и крайници единствено с цел изследване на кръвозагубата и нараняванията.

Различни оръжия са били безмилостно тествани върху живи хора, включително гранати, огнехвъргачки, касетъчни бомби, бомби с патогенни микроорганизми и химически агенти.

Освен това хората са били подлагани на отвратителни експерименти с използване на камери с ниско налягане, което е довело до сълзене на очите, както и електрически удари, дехидратация от горящи въздушни течения, смъртоносни завъртания в центрофуга, инжектиране на животинска кръв и излагане на смъртоносни дози рентгенови лъчи.

Оценките за броя на жертвите, причинени от Отряд 731, варират, но се смята, че между 3000 и 12 000 мъже, жени и деца са загубили живота си в резултат на техните действия. Стотици хиляди хора са загинали в резултат на инициативите на отряда, като например пускането на заразени с чума животни в населени места.

За съжаление, тази тревожна част от историята показва, че Съединените щати са изиграли роля в прикриването на много от зверствата, извършени от Отряд 731. След капитулацията на Японската империя през август-септември 1945 г., Съединените щати тайно предоставят имунитет от съдебно преследване за военни престъпления на множество японски служители, свързани с отряда.

Освен това бяха положени съгласувани усилия да се укрие жизненоважна информация от Международния военен трибунал за Далечния изток, който служи като японски еквивалент на Нюрнбергския процес.

Шокиращо е, че данните, получени в резултат на японски експерименти върху хора, са били прехвърлени във Форт Детрик, лаборатория на американската армия, разположена в град Фредерик (Мериленд), който исторически (1943-1960 г.) е бил център за развитие и тестване на биологични, по-специално ентомологични оръжия.

След това тази информация е използвана в програмата на страната за биологични оръжия през определен период от Студената война.

Археолозите, отговорни за скорошното откритие на бункера, казват, че той служи като ярко напомняне за трайното наследство от зверствата на Unit 731 и тяхното дълбоко въздействие върху глобалните усилия за предотвратяване на биологична война.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук