България е в извънредно положение от днес до 13 април 2020 година. Това реши по-рано днес парламентът с пълно мнозинство.

БЛИЦ припомня, че до това се стигна, след като късно снощи премиерът Бойко Борисов предложи въвеждането на тази мярка с цел ограничаване на заразените с коронавирус.

Министър-председателят обяви, че това ще може да се случи на основание на чл. 84, т. 12 от Конституцията на България.

БЛИЦ припомня, че разкрихме какво ще се случва у нас след въвеждането на извънредното положение според Конституцията на Република България.

Освен това се появи и снимка на документа, с който Борисов поиска извънредно положение.

Сега обаче се появи кадър на грамата, с която това бе прието.


Снимка: БГНЕС

Впечатление прави, че втора точка гласи, че се възлага на "Министерския съвет да предприеме всички необходими мерки за овладяване на извънредната ситуация във връзка с пандемията от COVID-19 и в съответствие с чл. 57, ал. 3 от Конституцията на Република България.


Снимка: news.bg

Въпросната алинея 3 от член 57 гласи следното: "(3) При обявяване на война, на военно или друго извънредно положение със закон може да бъде временно ограничено упражняването на отделни права на гражданите с изключение на правата, предвидени в чл. 28, 29, 31, ал. 1, 2 и 3, чл. 32, ал. 1 и чл. 37".

БЛИЦ уточнява, че преди гласуването на извънредното положение от Народното събрание изказване направи лидерът на БСП. Корнелия Нинова се похвали, че въпросната точка 2 е била предложена от групата на БСП и приета единодушно.

Малко след това лично премиерът Бойко Борисов отправи примамливо предложение на Нинова и останалите ръководители на политически партии, представени в парламента.


Цялата Конституция на Република България може да видите ТУК!

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!