С бурни аплодисменти и ставане на крака под ситния ръмеж над 70 000 членове и симпатизанти БСП  посрещнаха в подножието на връх Бузлуджа сръбската звезда Горан Брегович и неговия оркестър за сватби и погребения, който беше големият гвоздей в програмата на традиционния събор на левицата по повод 127-та годишнина от началото на организираното социалистическо движение в България, пише Монитор.

Брегович и музикантите му пристигнаха с директен полет от Рим, където в петък вечер са имали отдавна уговорен концерт и до последно организаторите на проявата тръпнеха в очакване дали световноизвестната банда ще успее да спази уговорките си и да изпълни хитовете си на Историческата поляна. Сред  множеството беше и двугодишният син Тео на народната представителка Елена Йончева. Синеокият малчуган дори си поигра с палките на барабаниста.

В близост до трибуната в очакване на началото на митинга беше и някогашният министър на културата при Тодор Живков Георги Йорданов, който получи наградата на НС на БСП на името на Димитър Благоев заедно с англичанката Мерсия Макдермот, чиято нова биографична книга за Дядото бе представена наскоро у нас.

Над 550 автобуса на двата огромни паркинга край монумента Чинията преброиха полицаите, които осигуряваха придвижването на множеството. Поне още 200 имаше по пътя към Долината на тракийските царе, а част от хората така и не успяха да стигнат до поляната.

По 1,50 лв. се продаваха кебапчетата, толкова струваха и топлите питки. Едни до други бяха подредени магнитчета с образите на Сталин, Путин, Живков и Корнелия Нинова, като точно те бяха и най-скъпи – по 2 левчета. Продавачът с чувство за хумор коментира разликата от 50 стотинки с думите: „Ами пазарна икономика, онова което се търси най-много е по-скъпо!“.

Далеч преди партийното ръководство да поднесе венци и букети пред барелефа на Дядото и учредителите на БРСДП редови социалисти оставиха своите китки , а пристигналият от Пирдоп бивш заварчик Евстати Евстатиев запали дузина свещи пред паметника на войводата Хаджи Димитър.75-годишният мъж сподели, че за пръв път идва на мястото, където Хаджията е намерил смъртта си преди 150 години, а баща му като млад войник охранявал през 30-те години на миналия ХХ век камъните, с които бил изработен паметникът му в родния Сливен.

По традиция митингът тръгна с химна, Интернационала и Одата на радостта. На трибуната Корнелия Нинова изведе представители на младежкото обединение в БСП, в двата края на предната редица бяха Елена Йончева и публицистката Велислава Дърева. Част от депутатите на левицата останаха по стълбите към  трибуната, а някои предпочетоха да се смесят с множеството. Там беше и областният председател на БСП – Пловдив Георги Гергов. Отсъстваха някои от знаковите лица като Румен Овчаров, Михаил Миков и др.

В надъханото си обръщение председателката Корнелия Нинова запита:„Възможни ли са нашите „мечти“, както ги нарекоха някои опоненти?“ и след риторичния въпрос сама си отговори: „Възможни са, не казваме, че ще е лесно. Не казваме, че всичко ще бъде сега и веднага, но трябва да започнем разговора с народа си. Той е - край на Прехода, обща национална енергия за друг път на развитие на България“.

„С другарки и другари“ се обърна към аплодиращата го публика Горан Брегович, който излезе на сцената след интродукция по народни мотиви в изпълнение на верните си „трубачи“. Минути по-късно хиляди припяваха на парчета като „Калашников“ и „Бела чао“. Междувременно предсрочно от поляната си тръгнаха лидерът на ПЕС Сергей Станишев и ексвъншният министър Кристиян Вигенин. Преди да отпътува Станишев проведе разговор „на крак“ с кмета на община Болярово Христо Христов, който му обясни ситуацията с чумата по дребните преживни животни там.