Тъмни и вандалски разрушени подлези, шахти без капаци, строителни изкопи, стърчащи железа и пътни знаци, които могат да ти отнесат главата, защото са поставени твърде ниско - животът в големия град е истинско изпитание.

В това се е убедила и журналистка от „Телеграф“, която на 23 декември се удря в климатик в един от най-оживените софийски подлези. Резултатът - нова „прическа“ в ИСУЛ и залепена глава, инжекция против тетанус, рентген.

Подлезът е зле осветен и пешеходец, който не минава редовно оттам, не може да предположи, че точно на ъгъла, непосредствено след открехната врата на нещо като складово помещение може да има огромен климатик на човешки ръст, поставен на стърчащи железа.

В разговор с продавачи от магазините се разбира, че е имало и други пострадали. Никой обаче не знае чий е въпросният климатик. Сложен е преди десетина години и си стои там. Даже не знаят дали работи, или просто е там, за да има в какво пешеходците да се удрят.

Подлезът на Орлов мост, в който има поставен необезопасен климатик на човешки ръст.

Безотговорност

Точно срещу винкела на въпросния журналист има будка на столичната общинска охранителна фирма „Егида“.

Тя е видимо безстопанствена. На прозвъняване на единия от двата номера на стикера се установява, че няма такъв абонат. Друг номер се включва на факс, на който също никой не отговаря. През март 2014 г. лично столичният кмет Йорданка Фандъкова инспектира ремонта на подлеза на Орлов мост и това бе широко отразено от медиите.

Днес Столичната община не смята за необходимо да поднесе извинение на пострадал на същото място човек. На сигнала обаче се отзова районният кмет Трайчо Трайков, който информира в профила си във Фейсбук, че е предприел мерки въпросният климатик да бъде обезопасен, за да не се стига до други подобни инциденти. При подобни инциденти обаче немалко хора решават да заведат дела. И в повечето случаи ги печелят, защото обстоятелствата са безспорни.

Въпроси

На 14 декември общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера внася питане до кмета на Столичната община. Той иска да му бъде предоставена информация колко и какви са заведените съдебни дела за обезщетения срещу Столичната община от граждани и юридически лица.

„Периодично в медиите се публикува информация за поредното дело, по което общината е осъдена заради необезопасена шахта, разбит тротоар, опасен подлез и прочие, в резултат на което има граждани с травми. Поискал съм и информация по колко изпълнителни дела Столичната община е заплащала като длъжник суми и с какъв характер са те“, пише Контрера.

Отговори на поставените от него въпроси също няма. А зимата все още не е дошла. Тепърва ще има сигнали и жалби за непочистени подлези и улици, съответно за пострадали от това хора.

„Покрай зимния сезон и непочистените добре тротоари инцидентите ще зачестят, а оттам и съдебните претенции за обезщетения. Попитал съм и ангажирана ли е отговорността на конкретни общински служители (регресната отговорност) за заплатените от общината обезщетения и разноски“, казва Контрера.

Както при липсващите капаци на шахтите, заради които хора чупят крайници и си трошат колите, за безобразното състояние на повечето подлези в София вина имат вандали, които не се стряскат от надписите за охранителни камери. Всички подлези по „Ботевградско шосе“, в които преди няколко години се наляха доста пари за ремонти, в момента са сценична площадка за филми на ужасите.

Точно такива са и сюжетите, които се разиграват там. В един от подлезите преди време рецидивист напада момиче и сваля лично от ушите му златните обеци, защото ръцете й треперят и не успява да се справи. Възрастни хора не смеят да слизат надолу, за да не бъдат пребити и обрани. Извън стандарта са и релсите за детските колички. Майки ги пренасят по стълбите на ръце.

Навсякъде цари мрак, има провиснали кабели и части от строшени осветителни тела. А под моста на спирка „Държавна печатница“ журналистическото око откри „примка“ от кабели, в която разсеян минувач може да се надене и да се обеси.

Такива капани има заложени в цялата страна. Най-често дела се водят за падания върху разбити тротоари, травми заради нестабилни плочки, дупки, оголени кабели и колчета, в които хората се спъват, падат и осакатяват. Така животът на пешеходците е поставен на изпитание. А прехвърлянето на отговорност е практика.

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук