Най-високият връх на Земята празнува 70-годишен юбилей - на 29 май 1953 г. на 8848-метровия гигант стъпват първите хора. Връх Еверест, известен на непалски като Сагарматха и на тибетски като Чомолунгма, пресича границата между Непал и Тибет на билото на Хималайската планинска верига, пише "Марица".

Мечтата на хиляди катерачи сбъдват новозеландецът Едмънд Хилари и шерпът Тензинг Норгей. Двамата са част от британската експедиция, водена от полковник Джон Хънт. Критичният момент в последната част на атаката била 12- метровата скала, наречена по-късно Стъпката на Хилари. След като преодоляват препятствието, двамата достигат върха в 11,30 часа. Изкачването на Еверест съвпада с коронацията на 27-годишната тогава Елизабет Втора.

Хилари снима Тензинг на върха. Непалецът оставя шоколади като дар, а Хилари оставя кръст. Тъй като Тензинг не знаел как да използва фотоапарат, снимки на Едмънд Хилари на върха няма.  Двамата прекарват на Покрива на света 15 минути и забиват там флаговете на Великобритания, Непал, Нова Зеландия и ООН.

70 години след първото изкачване в подножието на най-високия връх е пълно с хора, мечтаещи да стигнат най-високата точка на планетата. Все повече снимки показват колони от мъже и жени, натоварени с екипировка, които вървят към върха, сякаш са на опашка за вход на произволна туристическа атракция. Средно по няколкостотин души изкачват върха на година.

Повече от 300 души са загиналите по време на изкачване на Еверест.

В т.нар. зона на смъртта над 8000 м алпинистите са застрашени от различни заболявания поради намаления прием на кислород, включително белодробен оток, мозъчен оток и кръвни емболии.

Въпреки че са проправени 17 различни маршрута до Еверест, почти всеки го изкачва по един от двата основни подхода - Югоизточния ръб, от Непал, линията, създадена от шерпа Тенсинг Норгей и новозеландския алпинист Едмънд Хилари през 1953 г., и Северния (североизточен) ръб, от Тибет.

Изкачването на Еверест е голям бизнес. Обикновено участието в комерсиална експедиция струва от $40 000 до $100 000, в зависимост от нивото на обслужване и опита на водачите.

Индустрията се гради на професионални непалски водачи, които печелят между $2500 и $5000 на сезон. 

44 се окичиха с хималайската корона, Боян и Атанас останаха на крачка

За седем десетилетия са натрупани невероятни рекорди, осъществени на Третия полюс, както наричат най-високия връх.   

На 24 май 2023 г. известният водач  Ками Рита Шерпа подобри собственото си постижение, като стъпи на Еверест за  28-и път. С две изкачвания изостава колегата му Пасанг Дава Шерпа.

Първо солово изкачване на върха осъществява легендарният Райнхолд Меснер през 1980 г. 

Най-дълго е престоял на върха Бабу Чири Шерпа - 21 часа, през май 1999 г.

Най-младият, стъпил на върха, е 13-годишният американец Джордан Ромеро - през май 2010 г.

Най-възрастният човек, изкачил Еверест, е 80-годишният японец Юичиро Миура - през май 2013 г.

Първата жена, изкачила най-високия връх, е също японка - Юнко Табей, през май 1975 г. 

44 души са стъпили на всичките 14 осемхилядника на планетата и са носители на престижната хималайска корона, сочи статистиката.

Безспорен рекордьор е непалецът  Нирмал Пурджа, който през 2019 г. изкачи всички осемхилядници за невероятните 190 дни в рамките на своя Project possible.

Двама българи останаха  на крачка от хималайската корона с по десет изкачени върха над 8000 м.

Ученият биолог Боян Петров изчезна в ледовете при опит да изкачи най-ниския осемхилядник Шиша Пангма  през май 2018 г. Друг учен, агроинженерът Атанас Скатов, загина при опит да осъществи първо зимно изкачване на върха през февруари 2021 г.