Паника и ужас обзеха центъра на венецуелската столица Каракас по време на опита за покушение над президента на страната Николас Мадуро. Властите обявиха, че той е бил нападнат с дронове с експлозиви.
 
Инцидентът се случи на 4 август, когато пред 17 000 войници президентът изнасяше реч. Той беше придружаван от официални лица, сред които и съпругата му Силия Флорес.

Очаквано в момента на нападението вниманието беше насочено единствено към президента и неговата безопасност. Гардове разпънаха пред Мадуро защитни приспособления, с които да го предпазят от евентуални куршуми.
 


Любопитното в ситуацията е, че Силия Флорес стои настрана от охранителите, които изглежда са обучени, че опазването на президента не включва и жена му. Тя от своя страна приема нормално ситуацията. На една от снимките дори се усмихва на суматохата около мъжа ѝ.
 
Всъщност за безопасността на всички останали официални лица, както е видно на снимките, не се е погрижил никой. Строените на площада войници, от своя страна, се разбягаха панически, когато чуха притеснителния шум.

По-късно правителството съобщи, че президентът е невредим, но седем военни са ранени. Появи се снимка на единия от тях, облян в кръв.

Властите във Венецуела задържаха 11 журналисти след покушението срещу президента, съобщиха местни медии.
 
„11 журналисти и сътрудници на медиите бяха необосновано задържани, а още няколко бяха пребити или ограбени. Не приемаме подобни действия и настояваме отговорните за това нарушение на правото на информация да бъдат наказани“, се казва в изявление на профсъюза на работещите в печата.
 
Сред задържаните има сътрудници на венецуелски, испански и аржентински издания.
 
Венецуелският вътрешен министър Нестор Реверол вчера съобщи, че са арестувани шестима заподозрени в опит за убийство на държавния глава.
 
Покушението с дронове с експлозиви беше извършено в момент, когато президентът Мадуро държеше реч на церемония в столицата Каракас по повод 81-ата годишнина от създаването на Боливарската национална гвардия. Дроновете бяха обезвредени.Превод и редакция: БЛИЦ