В петък бившият директор на „Военна полиция“ ген. Борислав Сертов излезе с гневно писмо – право на отговор във връзка с публикация във в-к „24 часа“ за негови контакти с руски граждани, обявени за „персона нон грата“ заради разузнавателна дейност срещу България. 

В правото на отговор, което е публикувано и от „Правен свят“, ген. Сертов твърди, че службата, която е ръководил, никога не се е забърквала в публични скандали, а той самият е обект на атаки, за да се провали заминаването му като аташе по отбраната в посолството на България в Москва.

Ген. Сертов отрича „Военна полиция“ да има връзка с бягството на организатора на шпионската група Иван Илиев – „Резидента“, осъществено часове след задържането му. В позицията си обаче Сертов не коментира странния диалог, който води във Фейсбук с началника на администрацията на президента – Димитър Стоянов.

От разменените коментари в социалната мрежа се разбира, че Сертов изглежда разчита да получи съдействие от „Дондуков“ 2 в хода на „сложната и дълга процедура“ по заминаването му като официален представител на държавата в руската столица.В коментар в социалната мрежа Фейсбук под чужда публикация може да се открие и друг пост на бившия началник на „Военна полиция“, чието съдържание е в разрез с високите морални качества, които трябва да притежава всеки български офицер.

„Срам ме е да кажа, че съм роден в красивия Пловдив, заради изрод като тебе Гърневски!“. Този коментар на Борислав Сертов под пост на потребител на мрежата, придружен със снимка на депутата от 44-то Народно събрание Спас Гърневски, е повече от проблемен.

С написаното Сертов уронва престижа на Българската армия, като използва реч на омразата по адрес на представител на законодателната власт, избран от народа. Това освен, че е недопустимо от морална гледна точка, влиза в противоречие и със закона.

Изразяването на политически пристрастия от висш военен офицер, при това началник на структура от Министерство на отбраната, е забранено по смисъла на чл. 60 от Закона за отбрана и въоръжените сили на Република България.Доколко висш военен, изразяващ се по циничен начин по адрес на депутат или дори към обикновен негов съгражданин, може и следва да представлява страната е въпрос, който отговорните лица в Министерство на отбраната и в президентството следва да преценят.

Междувременно се разбра, че Агенцията за държавен и финансов контрол е започнала ревизия на начина, по който „Военна полиция“ е разходвала бюджетни средства в рамките на управлението на Сертов.

Колкото и ген. Сертов да не иска, желанието на руската страна точно той да бъде българско военно аташе в Москва, не му дава индулгенция да търпи последствия за непристойно поведение или да бъде проверено как е разходвал публични финанси. 

А, ако толкова държи да изразява политическите си пристрастия, бившият ръководител на „Военна полиция“ може спокойно да се присъедини към екипа на президента Румен Радев.

Така със сигурност няма да му се налага да коментира и разкритията за шпионаж в полза на Русия, извършван от бивши и действащи български военни.

Все пак не друг, а именно върховният главнокомандващ, вече десет дни мълчи за сериозния пробив в сигурността на информацията на страна членка на НАТО.