Представители на Кувейтското посолство току-що пристигнаха в Съдебната палата в Бургас с настояване за среща с ръководството на Районната прокуратура, пише flagman.bg.


Чуждите дипломати са изпратени лично от посланика на арабската държава Якуб Юсеф Ал-Атиики, подготвени да протестират срещу изпращането в затворническия арест на гражданина Мустафа Т. Кувейтчанинът е обвинен в това, че е причинил тежката катастрофа при кръстовището между мол „Галерия“ и спортна зала ОЗК „Арена-Бургас“ във вторник около 20 ч.

Тогава чуждият гражданин, управляващ взет от приятел бял Мерцедес, при ляв завой отнема предимството на идващия от надлеза по ул. „Даме Груев“ в посока мола моторист.
 

След удара в Реанимация бе настанен 18-годишният Драгомир, а приятелката му, возеща се зад него, бе настанена в Хирургическото отделение. Тя е с по-леки травми, докато водачът пострада тежко – той е с лицево-черепна травма и дълбока прорезна рана в шийната област. 

В деня след катастрофата – сряда, Мустафа Т. е бил поканен в ОД на МВР-Бургас, за да бъде разпитан като свидетел, веднага след което е бил задържан за 24 часа. Вчера прокурорът от Районната прокуратура в Бургас Богомила Колева е удължила мярката му на 72 часа. 

Чужденецът е бил откаран в Следствения арест, който се намира в основния корпус на Бургаския затвор. Тази вест е вцепенила посолството на Кувейт, тъй като от там считат, че мярката е непоносима. Снощи е станало ясно, че прокурорът иска постоянна мярка „задържане под стража“.

„По първоначални данни водачът на Мерцедеса е вземал левия завой с 5 км/ч, смятайки, че мощният мотор се намира на достатъчно голямо разстояние от него.
 

Било на смрачаване и не е могъл да прецени, че всъщност моторът лети, заради което директно се е забил в дясната му предна врата. Няма умисъл.

От една страна машина с подобна мощност може да бъде управлявана само от човек, който е навършил 21 години, а от друга скоростта е била крайно несъобразена“, убедени са приятелите и роднините на чужденеца. Той е бил на гости в Бургас, почивал при роднини. 

Вчера Драгомир е бил изведен от Реанимацията в УМБАЛ-Бургас и е дал показания. Засега нараняванията му са квалифицирани като средна телесна повреда, твърдят приятелите на 46-годишния чужденец.