Най-вероятно ще посрещнем черна Коледа, защото сняг няма да има. В момента вали, но няма да натрупа. Това каза климатологът доц. Георги Рачев в ефира на БНТ.
Той прогнозира, че минималните температури през тази седмицата ще са около -4, но на някои места до -8 градуса, а максималните 2 градуса. Те са напълно естествени и нормални за декември, коментира доцентът.

„Адски студ засега няма, няма такава прогноза за -20 градуса. Преди Коледа има вероятност за снеговалеж, но не се предвижда бяла снежна Коледа. Студено ще е в неделя, когато може температурите да достигнат до -10 градуса“, каза Рачев.

„Тази студена вълна сега я дължим на антициклона Волфганг. Може на някои места снежната покривка да достигне до 10 см, но няма да се задържи за дълго. По всяка вероятност целият месец ще е относително сух. Валежи може да има в периода 26-28 декември“, заяви климатологът.

„Времето бе благосклонно за тези мъже, които работят в Хитрино при голяма опасност. Вятърът помага да не се образува облак от пропилена и пропан-бутана, за да няма обгазяване“, каза още доц. Рачев.