Километрична опашка се вие пред ГКПП „Маказа“ дори в четвъртък. На 1 септември българи и румънци са поели към курортите в Гърция. Пътуващите са приятно изненадани от въведените нови правила на пункта, които позволяват бързо обработване на документите. В посока Гърция е въведено трето трасе. 
„Туристите от България подобряват рекордите на южната ни съседка. С над 20 хотела между Керамоти и Неа Перамос и остров Тасос сме провели разговори в последната седмица, никъде няма свободни места до 8 септември. Намерихме си студио на около 3 км от морето. Час-два чакане по средата на седмицата на „Маказа“ също е показателно какво правят българите това лято“, коментира пред 24rodopi.com Ваня Емилова от Пловдив, която пътува със семейството си за Кавала.
 
Някои от собствениците на хотели са доволни, че за първи път са „пълни до октомври“. Те споделяли, че заради бума с български туристи това лято, в Северна Гърция рекорди за последните 10 години отчитат хотелиери и ресторантьори.
 
Българите ще напълнят морските курорти в Гърция и през септември. Още в първите дни на месеца всичко е резервирано покрай дните до 6 септември, които съвпадат с почивните за отбелязването на Съединението у нас, отбелязват българските медии. Напливът на родни туристи не секва, тъй като летният сезон в южната ни съседка е по-дълъг и времето се задържа по-топло. Качеството на услугите е много по-високо от това по нашите курорти, а и цените падат.